Завершився традиційний, шостий за ліком, обласний конкурс юних читців «Тарасовими шляхами». Започаткували його ще 2012-го. Та спочатку коронавірус, а потім повномасштабне вторгнення рашистів поставили це творче змагання на паузу. А цього разу вперше за останні три роки його проводили у живому форматі. Та ще й із рекордною кількістю учасників: на першому етапі у 27 громадах свої таланти показали майже 500(!) шанувальників Кобзаревого слова віком від 10 до 18 років. Серед них визначили 83 кращих, які приїхали до Полтави, щоб вийти на сцену великої зали Обласного центру естетичного виховання учнівської молоді.

Небуденному дійству не завадило навіть завивання сирен повітряної тривоги — юні читці спускалися в укриття й декламували вірші там. Й аплодисменти на їхню адресу лунали, здавалося, ще гучніше... Зрештою, ознаки війни лише увиразнювали актуальність Шевченкового заповіту нащадкам.

Конкурсанти читали поезії нашого Пророка, присвячені йому твори знаних поетів і власні вірші. Їхні виступи оцінювало авторитетне журі, в складі якого — професійні актори й викладачі мистецьких закладів Полтави та Харкова. Всі вони в один голос відзначили не лише сценічну майстерність учасників, а й прагнення юних земляків збагнути сутність, «душу» кожного твору.

І неодмінно засвідчити власну причетність до продовження традицій свого роду й народу, духовним батьком якого вважають Великого Тараса. Тож не випадково діти, підлітки, юнаки і дівчата виходили на сцену переважно в національних одностроях чи вишиванках. Не могли не захоплювати і щирі емоції декламаторів, їхні відчуття й розуміння тієї чи іншої поезії серцем. Та ще більше вражала суголосність Шевченкового слова сьогоднішнім реаліям.

Скажімо, його «Хустина», яку натхненно прочитала одна з переможниць конкурсу в своїй віковій групі, учениця 8-А класу Карлівського ліцею імені Н. Герасименко Софія Світлик. У ній оспівані вірність у коханні, звитяга наших лицарів волі — козаків і жертовність та воля до перемоги над лютим ворогом їхніх подруг, дружин. Поезія ця сприймалася раніше як відгомін далекої минувшини. Та коли слухаєш її тепер, враження таке, що Тарас Шевченко написав ці рядки вчора десь в окопі під Бахмутом чи Вугледаром...

У кожній із трьох вікових категорій журі визначило переможців і призерів обласного конкурсу. Тож відповідні дипломи отримали загалом понад три десятки учасників. Деяких читців відзначили грамотами за акторську майстерність. Однак у всіх є стимул її вдосконалювати.

Адже переможці цього творчого змагання візьмуть участь у Всеукраїнському дитячо-юнацькому фестивалі-конкурсі «Слово нації». Зрештою, попереду наступні мандрівки Тарасовими шляхами, які ведуть нас до повної і остаточної Перемоги над ворогом на всіх фронтах. Зокрема, й культурному та літературно-мистецькому.

Полтава.

Фото з сайту обласної державної адміністрації.