Акцію організували однойменна фейсбук-група, ГО «Коростишівське науково-краєзнавче товариство» за участю відділу культури та туризму Коростишівської міської ради.

В основі книжки — дописи учасників фейсбук-спільноти «Коростишів історичний», створеної у 2021 році. Нині це вже понад три з половиною тисячі осіб. За цей час на її сторінках накопичено великий масив різноманітної краєзнавчої інформації: авторські статті та світлини, спогади містян, унікальні або рідкісні фото- та текстові матеріали, цікаві знахідки, маловідомі зразки образотворчого і декоративно-ужиткового мистецтва. Все це спонукало модераторів до обробки та систематизації публікацій, а найцінніші та найцікавіші матеріали вирішили видати в паперовому варіанті. Так народився перший випуск «Коростишева історичного». Як запевнили упорядники, вони вже мають матеріали для наступного випуску.

Привітати містян з цією подією прийшли начальниця відділу культури та туризму Коростишівської міської ради Олена Хмельова та директор Коростишівського народного історичного музею Володимир Слівінський.
Євгеній Дубівка, один із упорядників, ознайомив присутніх зі змістом та деякими публікаціями альманаху. Видання складається з 10 рубрик, які охоплюють різній часовий вимір та інтереси дописувачів. Це, наприклад, Коростишівщина в ХІХ — на початку ХХ ст., коростишівський парк, спогади містян, філокартія та фотографія, графіка та живопис і навіть поезія. Вміщено також додаток та відомості про авторів. Один із них — почесний гість на презентації старший науковий співробітник Житомирського обласного краєзнавчого музею Олександр Тарабукін. Дослідженням історії гранітного краю науковець присвятив понад чверть століття. Його відкриття лягли в основу частини альманаху, присвяченої темі палеонтології та археології. Читач, який цікавиться краєзнавством, серед авторів видання зустріне інші знайомі імена: Олена Тунік-Мозговенко, Євгеній, Дмитро та Вероніка Дубівки, професор Володимир Єршов, Володимир Слівінський.

На презентації організатори вручили активним дописувачам фейсбук-спільноти «Коростишів історичний» цінні подарунки та подяки. Свято закінчилось вишуканим концертом.

Альманах «Коростишів історичний» не є академічним науковим збірником. Він буде цікавий та корисний усім, хто любить історію та бажає знати більше про старовинне місто на берегах Тетерева.

Житомирська область.