Пікет українців біля норвезької опери.

На плакатах написи «Російська культура — небезпечна зброя» і «Російська культура вбиває». Максим розповідає, що в театрі ставлять оперу «Євгеній Онєгін» Петра Чайковського. Там є російські артисти, серед них один з українським паспортом. Він виходить у кінці вистави з нашим прапором — мовляв, «мир, дружба, жуйка». Зрозумілий наратив. І ми тут запитуємо норвежців: у Другу світову війну під час фашистської окупації Норвегії чи були колаборанти? Були, відповідають. І кажуть, що вони розуміють аналогію. Всі, хто проходять на виставу, бачать нас. І, думаю, вони матимуть час подумати в залі. Ми виступаємо проти поширення нацистської російської культури!

У Максима дружина, троє дітей, живе тут 10 років. Він каже: «Я один з організаторів щоденних українських мітингів з початку війни. Біля парламенту ми просимо більше зброї, більше гуманітарної допомоги, більше політичної підтримки. Нас чують політики, чують люди. Потім ідемо до посольства російських агресорів і там пояснюємо кацапам, хто вони. Наших представників також запросили до парламенту разом з дипломатами. В кулуарах підходили депутати Стортингу, дякували й казали, що вони нас чують. Тож ми не марно стоїмо. Мій брат служить у Нацгвардії в Україні.

«Минув цілий рік жорстокої війни росії в Україні, а норвезька опера ставить «Євгенія Онєгіна». Також у філармонії Осло в програмі Чайковський, Мусоргський, Шостакович... Невже треба насолоджуватися музикою, яку кремль перетворив на зброю?» — запитує Арве Хансен, норвежець, доктор філософії.

Українська громада в Норвегії поширила відкритий лист до Норвезької опери та балету, політиків, масмедіа, в якому закликає театр продемонструвати свою солідарність з українським народом та припинити пропагування російської культури, доки триває повномасштабна війна росії проти України. В листі йдеться, що в той час, коли росія продовжує свою війну, культура не може бути поза політикою, особливо коли російський режим використовує її у своїй пропаганді. путін вважає, що «росія підкорить світ балетом». Так само, як газ і нафта, культура — це також зброя росії». москва навмисно знищує все, що пов’язано з українською культурою, — спалює книжки, скеровує ракети на українські театри та музеї, краде та присвоює твори мистецтва і зібрання музеїв. На полі бою загинуло багато українських артистів, серед них всесвітньо відомий співак Василь Сліпак, який працював у Паризькій опері, та танцівник балету Олександр Шаповал з Української національної опери. Поки не закінчиться війна в Україні, світ повинен бойкотувати присутність росії у міжнародному культурному просторі.

Від імені українців у Норвегії та з огляду на всі жертви Українська асоціація в Норвегії засуджує використання культурних заходів, які пропагують російську культуру, оскільки москва продовжує свою підлу війну проти України.
Російський композитор польського походження Михайло Глінка багато подорожував по Європі та жив у Італії, Франції, Австрії, Німеччині, де й помер у Берліні 1857 року. Є розповідь, яка дуже схожа на правду. 1856-го, коли Глінка їхав з росії до Німеччини вже востаннє, він роздягся на кордоні догола, щоб і духу російського з собою випадково не прихопити, плюнув на російську землю, крикнув: «Дай Бог мені ніколи більше не бачити цієї мерзенної країни та її людей» і ступив під шлагбаум.

Фото автора.