Загальна сума касових видатків загального фонду державного бюджету за два місяці становить 411,1 млрд грн. У лютому видатки становили 227,2 млрд грн.

У структурі видатків найбільше спрямовано:

— 189 млрд грн (у лютому — 98,4 млрд грн) — на оплату праці з нарахуваннями, або 46% від загального обсягу видатків, витрачених за січень-лютий 2023 року. Зокрема, на грошове утримання військовослужбовців спрямовано 148,7 млрд грн (у лютому — 76,9 млрд грн).

— 99,3 млрд грн (у лютому — 62,2 млрд грн) — на оплату використання товарів і послуг, або 24,2% від загального обсягу видатків. У тому числі:

— 70,6 млрд грн — для підтримки Збройних Сил України. Це придбання військової техніки, озброєння, боєприпасів, продукції оборонного призначення, засобів індивідуального захисту (шоломів, бронежилетів та іншого спеціального екіпірування);

— 20,7 млрд грн перераховано Національною службою здоров’я України на реалізацію програми державних гарантій медичного обслуговування населення;

— 87,3 млрд грн (у лютому — 42,3 млрд грн) — на соціальне забезпечення (виплату пенсій, допомоги, стипендій), або 21,2% від загального обсягу видатків. У тому числі:

— 45,3 млрд грн — трансферт Пенсійному фонду для фінансового забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищень до пенсій;

— 31,2 млрд грн — для виплати Міністерством соціальної політики на соціальний захист дітей та сімей, захист громадян, які потрапили у складні життєві обставини, для підтримки малозабезпечених сімей;

— 19,4 млрд грн (у лютому — 9,9 млрд грн) — на трансферти місцевим бюджетам, або 4,7% від загального обсягу;

— 12,6 млрд грн (у лютому — 12,1 млрд грн) — на обслуговування державного боргу, або 3,1% від загального обсягу.

Тим часом на ринку праці України фіксуються позитивні тенденції. З березня минулого року 600 тисяч українців повернулися до роботи.

Про це повідомила заступниця міністра економіки України Тетяна Бережна.

«Війна, зруйновані й закриті через бойові дії підприємства, спричинене війною падіння економіки, вимушений виїзд мільйонів українців за кордон та внутрішня міграція з небезпечних регіонів у безпечніші — все це негативно позначилося на ринку праці. Проте, починаючи з другої половини минулого року, фіксуються позитивні тенденції — зростає кількість найманих працівників та число вакансій від роботодавців. Хоча ми ще не досягли довоєнного рівня кількості зайнятих, можемо констатувати, що з березня минулого року 600 тисяч українців повернулися до роботи. Станом на кінець 2022 року кількість найманих працівників, за даними реєстру застрахованих осіб, становила 8,6 млн», — розповіла Тетяна Бережна.

А ось які дані маємо від відділу інформаційної роботи Київського міського центру зайнятості. Фахівці центру інформують про те, на які вакансії в столиці є попит.

У професійному розрізі найбільше пропозицій щодо працевлаштування є для вчителів закладів загальної середньої освіти, фармацевтів, лікарів загальної практики — сімейних лікарів, інженерів, вихователів. Стрімко зріс попит на продавців продовольчих та непродовольчих товарів, кухарів, соціальних робітників. Затребуваними залишаються швачки, слюсарі різних спеціалізацій, електромонтери, монтажники радіоелектронної апаратури та приладів. Не обійтись Києву і без робітників з комплексного прибирання будинків, прибиральників службових приміщень та вантажників. Не вистачає медичних братів та сестер, електромеханіків.

За видами економічної діяльності найскладніше нині знайти роботу у сферах фінансової та страхової діяльності, інформації та телекомунікації.

Залишається дефіцит вакансій для бухгалтерів, економістів, адміністраторів, менеджерів різних спеціалізацій, спеціалістів державної служби.

Підсумовував Віктор БОНДАР.