На засіданні комісії з питання заборгованості в Чернігівській обласній військовій адміністрації це було відзначено із зрозумілим задоволенням. Але ще 14 підприємств винні своїм працівникам майже 23,5 мільйона гривень (з них 5 — довготривалі боржники, де заборгованість існувала ще до початку повномасштабної війни).

«Питання виплати боргів із заробітної плати перебуває на постійному контролі уряду. Це одне з першочергових завдань, адже стосується безпеки регіону. Спільно ми маємо не тільки напрацювати рішення щодо погашення наявної заборгованості, а й вжити заходів для недопущення таких ситуацій», — наголосив перший заступник начальника ОВА Костянтин Мегем (на знімку праворуч).

Як поінформувала директорка департаменту економічного розвитку ОВА Олександра Хомик, майже половину загальної суми боргу припадає на ПрАТ «Чернігівський завод радіоприладів», що призупинило свою діяльність. Ще значна частина — більш як чверть — на двох підприємствах державної форми власності. Це ДП «Ніжинський комбінат хлібопродуктів» та ДП «Чернігівторф».

Цікаво, що серед боржників є і комунальне підприємство електромереж зовнішнього освітлення «Міськсвітло» Прилуцької міської ради. Тут заборгували працівникам майже півмільйона гривень. Причина — відсутність прийнятого бюджету. Прилуцька міська рада просто не може зібратися вже другий рік. Дійшло вже до прохання ввести у місті військову адміністрацію, оскільки під час воєнного стану Верховна Рада не може призначити нові вибори Прилуцької міської ради.

Комісія обговорила стан ліквідації заборгованості по кожному району із представниками військових адміністрацій та підприємств-боржників. І тепер графіки погашення заборгованості із виплати заробітної плати на 2023 рік керівники підприємств, в яких є борги, мають надати районним військовим адміністраціям. Хоча зрозуміло, що часто причиною боргів є й об’єктивні чинники. Проте списувати свої прорахунки на війну комісія ОВА не радить.

Чернігівська область.

Фото з сайту Чернігівської ОВА.