Кроком, що підриває засади Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, архітектуру ядерного роззброєння та систему міжнародної безпеки в цілому.

Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України. «Такі наміри не можуть не спричиняти особливої стурбованості для всієї світової спільноти, адже росія заявляє про них за умов продовження своєї нічим не спровокованої агресивної війни проти України. Попри жахливі злочини проти людяності та воєнні злочини, якими кремль супроводжує цю загарбницьку війну проти суверенної держави, росія демонструє свою неспроможність перемагати на полі бою», — йдеться у документі.

У заяві МЗС зазначається: «Україна звертається до білоруського суспільства не допустити реалізації злочинних намірів щодо розміщення на території білорусі ядерної зброї всупереч її зобов’язанням за Договором про нерозповсюдження ядерної зброї, що ще більше перетворить цю країну на заручника кремля та матиме катастрофічні наслідки для її майбутнього».

Також Україна очікує на ефективні дії щодо протидії ядерному шантажу кремля з боку Великої Британії, Китаю, США та Франції, зокрема й як постійних членів Ради Безпеки ООН, котрі несуть особливу відповідальність за недопущення погроз агресії з використанням ядерної зброї. «Вимагаємо негайно скликати з цією метою позачергове засідання Ради Безпеки ООН», — підкреслюється у заяві.

«Україна закликає всіх членів світового співтовариства довести до злочинного путінського режиму категоричну неприйнятність його чергових ядерних провокацій та вжити рішучих заходів з метою ефективного стримування та запобігання будь-якій можливості застосування державою-агресором ядерної зброї», — наголошують в МЗС.

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель вбачає у можливому переміщенні російської тактичної ядерної зброї у білорусі загрозу європейській безпеці. «Розміщення в білорусі російської ядерної зброї означало б безвідповідальну ескалацію і загрозу європейській безпеці», — заявив Жозеп Боррель. Він підкреслив, що білорусь все ще може зупинити це, і «це її вибір». Боррель наголосив, що в будь-якому разі ЄС готовий відповісти на ескалацію подальшими санкціями.

Розкритикували росію за її небезпечну та безвідповідальну ядерну риторику і в Північноатлантичному альянсі. Зокрема, агентство Reuters наводить заяву представника НАТО, в якій той зазначає, що Альянс не втрачає пильності й уважно стежить за ситуацією. Він назвав ядерну риторику росії «небезпечною та безвідповідальною». Утім, наразі в Альянсі не побачили загрозливих змін ядерної політики рф. «Ми не помітили жодних змін у ядерній політиці росії, які б змусили нас скоригувати нашу власну», — заявив представник НАТО.

Таку само позицію зайняли й США. В Міністерства оборони цієї країни заявили, що на даний момент немає жодних ознак підготовки росії до застосування ядерної зброї.

Колаж slovoidilo.ua