Про це розповів директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко під час презентації результатів соціологічного опитування «Соціально-економічне самопочуття громадян України: підсумки року війни».

На противагу тим 49,5 % співгромадян, що вірять у по-кращення, 10 % українців очікують, що у той само період їх добробут зміниться на гірше.

«Такий оптимізм видається дещо парадоксальним з огляду на оцінку реальних змін доходів», — сказав соціолог.

Експерт зазначив, що трохи більш як третина опитаних вважають, що рівень добробуту їхньої родини дуже поганий (8,3 %) або досить поганий (26,5 %), 12 % вважають, що він добрий або дуже добрий. Також половина опитаних (49,7 %) впевнені, що їхній рівень добробуту не добрий і не поганий. При цьому 48 % громадян не очікують якихось змін у найближчі три місяці в добробуті їхньої родини.

За даними опитування, після 24 лютого 2022 року, 53 % українців зауважили, що їхні доходи зменшилися, при цьому збільшення доходів констатували лише 6 % опитаних.

Також 52 % українців очікують покращення економічної ситуації в країні впродовж двох-трьох років і лише 11 % очікують змін на гірше.

Провідний експерт соціальних і гендерних програм Центру Разумкова Ольга Пищуліна відзначила, що оптимістичні настрої українців щодо змін на краще в економіці та добробуті родин упродовж двох—трьох років може бути пов’язаний із тим, що завдяки потужній підтримці з боку міжнародних партнерів, вчасним діям уряду, а також завдяки зусиллям приватного бізнесу Україні вдалося втримати економіку, зупинити її колапс та втримати соціальну сферу.

Гарна новина для гурманів. У березні в Україні помітно знизилися ціни на свинину. Що і на скільки впало в ціні, свідчать дані дослідження аналітиків одного з популярних сервісів доставки.

За словами експертів, повномасштабна війна завдала багато шкоди аграрному сектору України. Було зруйновано та пошкоджено чимало ферм, скоротилося поголів’я худоби. Відповідно ціни в магазинах та на продовольчих базарах подерлися вгору. Зараз, кажуть, спостерігається незначне здешевлення на деяку продукцію.

Так, соковитий свинячий стейк без кістки можна купити дешевше на 11 %, у середньому його ціна становить 234 гривні за кілограм. На 7 % — до 144 гривень за кілограм, подешевшала лопатка на кісточці. Стегно в середньому пропонується по 149 гривень за кіло, що дешевше на 3 %. Середня ціна на свинячу грудинку знизилася на 6 % — 
до 156 гривень за кілограм.

Водночас, за даними експертів, свинина на шашлик (чому не традиційна баранина? Хоча експертам видніше!) в середньому пропонується по 178,27 гривні за кіло. Ціна трохи зросла, якщо порівнювати з лютим, коли вартість становила 176,80 гривні за кілограм. Діапазон цін у супермаркетах коливається від 149,90 до 195,00 гривні за 
кіло.

Утім, не розслабляймося і не забуваймо, що нині Великий піст. Він триває з 27 лютого по 15 квітня, тобто до Великодня-2023. Напередодні Великодніх свят, як правило, ціни зростають, тож і нинішній рік, швидше за все, не буде винятком.