В епіцентрі бойових дій — Білогорівка, Бахмут, Авдіївка, Мар’їнка та їхні околиці. Як повідомляє Генштаб ЗСУ (станом на 29.03), завдяки професійним і злагодженим діям протягом минулої доби підрозділами Сил оборони України було відбито 57 атак противника на зазначених напрямках.

Президент України Володимир Зеленський заявив в інтерв’ю АР: «Якщо Бахмут буде захоплено російськими військами, володимир путін продасть цю перемогу Заходу, своєму суспільству, Китаю, Ірану». Він вважає, що поразка у цій битві більше буде дорогою політичною поразкою, ніж тактичною, та може призвести до тиску з боку міжнародної спільноти та українського суспільства.

Своєю чергою командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський, який постійно відвідує гарячу точку битви за Донбас, пріоритетом Сил оборони на Бахмутському напрямку назвав виснаження ворога і завдання йому тяжких втрат.

А у розвідувальному огляді міноборони Британії йдеться про те, що ЗСУ відтіснили російських найманців «вагнера» від однієї з ліній постачання Бахмута — дороги 0506, яка з’єднує Часів Яр та Хромове. Також британська розвідка припускає, що через нестачу особового складу росіяни пригальмували наступальні зусилля у цьому секторі. Проте завзято продовжують їх у своїх пропагандистських медіа, проводячи інформаційно-психологічне підкріплення воєнних дій.

Про це пише заступниця міністра оборони Ганна Маляр у Телеграмі. За її словами, наразі противник відпрацьовує медійно три завдання: підірвати довіру українського суспільства і військових до рішень командування щодо Бахмута, демотивувати і психологічно ослабити ЗСУ, спровокувати наше військове керівництво на помилкові дії.

Для цього, мовляв, російські «супроводжуючі рупори» агресії кремля намагаються змістити акценти у темі Бахмута і нівелювати те, що є нашою перевагою, — розумне і грамотне планування операцій. При цьому окупанти подають ситуацію на тому напрямку «як апокаліптичну подію» та показують бої за це місто «як фактор, який у кінцевому підсумку вплине на перебіг війни».

На її переконання, ворог вважає, що зможе «накрутити» і налякати наше суспільство, аби воно врешті почало тиснути на військово-політичне керівництво країни з вимогою припинити оборонні дії у цьому секторі активної фази російсько-української війни, де із січня 2023-го триває повномасштабний наступ путінського війська.

«Обороняти Бахмут будуть доти, доки нам це буде необхідно з точки зору виконання військових оборонних цілей. І це наше військове командування, а не російські ІПСО, визначатиме, до яких пір здійснюватиметься оборона Бахмута», — резюмувала заступниця очільника МОУ.