За офіційною статистикою, ціни у 2022 році зросли на понад 25%, середній чек українців зменшився.

Про це йшлося на онлайн-заході «Споживацькі настрої українців після повномасштабного вторгнення», що провела компанія «Делойт».

«Середній чек зменшився: на харчі — на 8%, на електроніку — на 11%, на дитячі товари — на третину. Повномасштабна війна вплинула на ставлення громадян до брендів. Наприклад, більшість опитаних відмовляються купувати товари, пов’язані з рф, а понад третина респондентів готові купувати дорожче у соціально відповідального бізнесу, який підтримує ЗСУ», — повідомив Олександр Ямпольський, керівник галузевої групи з ритейлу та оптової дистрибуції «Делойт» в Україні.

Середній чек на харчі серед покупок онлайн — 1320 грн (зріс на 22%), покупок офлайн — 798 грн (знизився на 8%).

Як показало дослідження, найбільше українці почали економити на дозвіллі та розвагах — цей показник впав на 86%. Алкогольні напої та косметичні засоби впали на 82—83%. Також багато хто перестав замовляти їжу в ресторанах (79%). Більш ніж половина зазначила про готовність заощаджувати на купівлі продуктів.

Більшість співгромадян віддає перевагу традиційним магазинам, зокрема через можливість побачити товар, проте частка таких покупців значно скоротилася з 83% у 2021 році до 55% у 2022-му.

Між тим, на тлі тотального підвищення цін в Україні несподівано почали дешевшати молочні продукти: сир, сметана. А от молоко, залежно від жирності, навпаки.

Так, молоко (2,6%) подорожчало з 38,75 грн у лютому до 40,66 у березні.

Ціна на сметану також зросла. Зокрема, жирніша, 20%, сметана подорожчала... на 3 копійки. Пакетик такої сметани вагою 340 г замість 45,10 грн тепер коштує 45,13.

Найбільш переконливо знизилися ціни на сир. Так, у лютому, 300-грамова пачка сиру коштувала 67,84 грн. У березні її вартість становила 60,07 грн.

Тим часом щовесни через сезонність найдорожчі овочі. Цьогоріч додалися ще два фактори: енергетична криза й окупація. Ціни знижуватимуться з появою нового врожаю. Про це у телеефірі заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Водночас Тарас Висоцький наголосив, що цього року аграрії планують збільшити посівні площі під цибулею, морквою та іншими овочами. Тому очікується більший урожай.

Він також наголосив, що Мінагрополітики працює над стабілізацією цін.

«Міністерство працює над тим, щоб максимально наповнити ринок і стабілізувати ціни. Цим треба займатися не через регулювання чи обмеження, а ринкові механізми. Оскільки регулювання цін, як показує практика, реалізується в тіньовий обіг», — цитує посадовця прес-служба Мінагрополітики.