російські чиновники, ймовірно, розглядають випуск зовнішніх боргових зобов’язань як один із способів заткнути дірки у російських фінансах, оскільки вони планують тривалу війну в Україні, наголосили у міноборони Британії. Однак залишається незрозумілим, чи вдасться реалізувати ці заходи.

5 квітня путін мав зібрати засідання ради безпеки, на якому хотів обговорити ситуацію на окупованих росією територіях України. Мало йтися про Донбас, Запоріжжя та Херсонську область. До того ж на середу була анонсована зустріч у кремлі з іноземними послами США, ЄС, Данії, Норвегії, Мексики, Сирії. А ще російський диктатор планував зустрітися із самопроголошеним президентом рб олександром лукашенком, обговорити безпеку і, не виключено, розміщення в білорусі ядерної тактичної зброї.

У свою чергу фахівці Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що кремль знову вдається до ядерних погроз, щоб стримати західну військову допомогу Україні напередодні запланованого контрнаступу. Аналітики припускають, що москва, ймовірно, спробує примусити мінськ до подальшої інтеграції в рамках союзної держави...

Проте військовий експерт Defense Express Сергій Згурець переконаний: вирішальним періодом українського контрнаступу стане осінь цього року. І для того треба підготуватися.

«Далі вже Україна має забезпечити максимально успішні дії з огляду на ті сили, які ми матимемо на поточний момент. Однак хочу наголосити, що один наступ не розв’язує питання Перемоги України, — прокоментував Згурець в ефірі «Еспресо». — Маємо завдати максимальних втрат противнику на полі бою і далі пов’язувати це з політичними переговорними речами. Адже ще до переговорного процесу ворога потрібно підготувати до того, що в будь-якому разі він цю війну програв».

Нагадаємо, що 28 березня міністр оборони США Ллойд Остін зазначив: Україна має хороші шанси для контрнаступу навесні цього року, оскільки російські ресурси вичерпуються, а українські військові отримують допомогу від західних партнерів.

Однак 1 квітня голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі висловив думку, що Перемога України у війні проти рф у 2023-му малоймовірна. Хоча і не заперечив, що це неможливо.