Про це заявив радник Президента України з економічних питань Олег Устенко.

«Наші золотовалютні резерви перебувають на історичному максимумі за останні 10 років — вони перевищують 30 млрд дол.», — повідомив він в ефірі телеканалу «Рада».

За словами посадовця, цих коштів має вистачити на покриття імпорту в Україну протягом п’яти місяців.

Раніше, 6 лютого, стали відомі країни з найбільшими золотовалютними резервами. За підсумками 2022 року перше місце посів Китай, активи якого становили 3,31 трлн дол. Росія опинилася на четвертій сходинці з резервами у 582 млрд дол.

Раніше повідомлялося, що золотовалютні резерви у світі минулоріч впали на 1 трлн дол. Найсильніше виснажилися запаси Швейцарії — на 186 млрд дол. і Японії — на 134 млрд дол.

Державна митна служба в січні-березні перерахувала до бюджету 100,9 млрд грн, що перевищило плановий показник на 1,2%. Про це йдеться на сайті відомства.

Порівняно з аналогічним періодом минулого року надходження митних платежів у І кварталі 2023-го збільшилися на 16,3 млрд грн, або на 19,3%.

У відомстві зазначили, що від початку 2023 року продовжилася позитивна динаміка другої половини минулого року щодо зростання надходжень.

Уточнюється, що в березні до держбюджету перерахували 35,9 млрд грн, що на 2,5 млрд грн більше, ніж у лютому. Збільшення надходжень відбулося при імпорті інсектицидів, гербіцидів, дезінфікуючих засобів (на 0,6 млрд грн), легкових автомобілів (на 0,5 млрд грн), добрив (на 0,4 млрд грн) та вантажних автомобілів, тягачів та причепів/напівпричепів (на 0,3 млрд грн).

Водночас у березні проти лютого відбулося зменшення надходжень щодо імпорту газу, нафти та нафтопродуктів (бензину та дизпалива) на 1,1 млрд грн, що пов’язано насамперед зі зменшенням фізичних обсягів оподатковуваного імпорту.

Серед чинників, які негативно вплинули на обсяг бюджетних надходжень, у Держмитслужбі назвали пільги (на сплату ПДВ при імпорті газу, імпорт товарів оборонного призначення та інше).

Кількість учасників небанківського фінансового ринку в березні зменшилася з 1 384 (станом на 28 лютого) до 1 347 (станом на 31 березня). Про це інформує прес-служба Нацбанку України.

Кількість банків у березні зменшилася з 67 до 65. Нагадаємо, у березні Національний банк ухвалив рішення відкликати банківську ліцензію та ліквідувати АТ «Банк Форвард» та АТ «Айбокс Банк».

З реєстрів виключено 37 учасників ринку небанківських фінансових послуг: 12 фінансових компаній, п’ять ломбардів, дві кредитні спілки та п’ять лізингових компаній виключено з реєстрів добровільно, а сім фінансових компаній, п’ять страховиків та одну лізингову компанію — примусово. 

Водночас у березні до Національного банку надійшло 414 запитів від учасників ринку на реєстраційні та ліцензійні дії. Кількість запитів стосовно фінансових компаній, ломбардів і лізингодавців становила 256. Кількість запитів щодо кредитних установ (банки та кредитні спілки) — 57, страховиків — 75, платіжних установ — 26.

Золотовалютні резерви — на історичному максимумі, митна служба працює, Нацбанк не дрімає, а легше пересічному українцеві не стає. Виною — ворожа навала!

Переможемо!