Тоді відома Українська республіканська капела Олександра Кошиця вирушила з міста над Смотричем у світове турне з культурно-дипломатичною місією.

Після евакуації з Києва у лютому 1919 року саме Кам’янець-Подільський прихистив хор. Там і почалась підготовка до турне — була остаточно сформована капела, відбувалися репетиції, навчання французької мови.

За п’ять з половиною років турне хор відвідав 17 країн, понад дві сотні міст на трьох континентах, охопивши сотні тисяч слухачів. Понад шістсот концертів у світових музичних центрах! Завдяки цим гастролям український «Щедрик» Миколи Леонтовича здобув популярність у світі.

Кам’янчани пам’ятають, що ці гастролі розпочались саме у їхньому місті. І цього року у міській Ратуші автор і куратор проекту «Кам’янецькі ноти і крила «Щедрика», член Кам’янець-Подільського об’єднання товариства «Просвіта» Анатолій Паладійчук презентував раритети з історії «Щедрика» та його англомовного бренду — колядки Carol of the Bells. Серед них — перша платівка із записом композиції у виконанні хору в Нью-Йорку в 1922-му, колекції платівок та CD із записом Carol of the Bells, партитури англомовних пісень на мелодію «Щедрика», американські та європейські різдвяно-новорічні листівки 1890—1920 років із зображеннями ластівки тощо.

Особливість виставкового проекту — свідоцтво про закінчення Леонтовичем у 1899-му Подільської духовної семінарії. Документ із фондів Державного архіву Хмельницької області представила його директорка Катерина Бурдуваліс.

А ще кам’янчанам презентували екскурсійний маршрут пам’ятними місцями, пов’язаними з історією «Щедрика» та добою Директорії УНР. Він проходить біля будівлі колишньої Подільської духовної семінарії, де навчався Леонтович. Далі прямує до Будинку культури, де 23 жовтня 1918 року відбувся концерт з нагоди відкриття Кам’янець-Подільського державного українського університету за участю хору Кошиця. Далі — колишній готель «Бель-Вю», де жили співаки. В храмі Успіння Пресвятої Богородиці Микола Леонтович був півчим архієрейського хору, а в Кам’янець-Подільському національному університеті ім. І. Огієнка відбувалися репетиції капели. Маршрут проходить і через резиденцію Симона Петлюри та залізничний вокзал, звідки хористи поїхали у світове турне.

У Будинку культури можна було подивитись документальну стрічку «Щедрик проти ру*кого міра». Зустріч з творчою групою фільму відбулася за партнерства Інституту Леонтовича, засновницею якого є Тіна Пересунько — авторка й кураторка проекту «Світовий тріумф «Щедрика» — 100 років культурної дипломатії України».

Кам’янець-Подільський.