Днями законопроект № 7632 підтримали депутати Верхової Ради. Але не всі громадяни будуть звільнені від податку, заявив заступник голови парламентського податкового комітету Ярослав Железняк у своєму Telegram-каналі.

За його словами, поширюється це лише на майно, яке постраждало від воєнних дій чи перебуває на окупованих територіях.

«Звільнення від плати за землю для фізичних (за весь 2022-й) та юридичних (01.03.2022 — 01.01.2023) осіб застосовуватиметься, якщо земельна ділянка розташована на територіях активних бойових дій або окупованих територіях. З 2023 року пільга діятиме до останнього числа місяця, в якому завершаться активні бойові дії чи окупація», — пояснив народний депутат.

Однак, щоб не сплачувати податок, співгромадянам доведеться спочатку підтвердити руйнування документально: надати акт огляду об’єкта, який може скласти ДСНС, орган місцевого самоврядування або територіальний орган.

Пенсійний фонд України оприлюднив дані про середній розмір пенсії та кількість пенсіонерів на 1 квітня нинішнього року.

Середній розмір пенсії за квартал зріс на 615,66 гривні, або на 13,3 відсотка, до 5238,25 гривні. За даними ПФУ, кількість пенсіонерів за останні три місяці зросла на 9249 осіб, до 10697170. При цьому інфляція в Україні з початку 2023 року становила 3 відсотки.

Ціни на продукти в Україні від початку повномасштабного вторгнення Росії зросли в середньому на 26 відсотків. Незважаючи на державне регулювання цін на деякі продукти, істотно це ситуацію не змінює.

Про це у своєму коментарі наголошує старший економіст CASE Україна Володимир Дубровський.

«Встановлення контролю над цінами допустимо виключно у критичні моменти, коли виникає панічний ажіотаж та можливі спекуляції. В інших випадках це лише посилює ситуацію. Доказом цього є історія з пальним, яку ми спостерігали рік тому», — нагадав він.

Експерт зазначив, що держрегулювання істотно впливає на стан бізнесу. Стримування цін змушує підприємства закриватися чи йти з українського ринку. За його словами, єдиний вихід — відмовитися від друку грошей. Це дасть змогу утримати ціни на продукти.

«Зараз ми спостерігаємо поступове відновлення, адже ринкова економіка — це живий організм, який сам себе лікує».

За твердженням експерта, «зростання цін було пов’язано з різким зниженням пропозиції на ринку і тим, що на момент отримання допомоги від партнерів Нацбанку доводилося фінансувати держбюджет, що призвело до сплеску інфляції та девальвації. Нинішнього року ситуація більш стабільна. Очікувати різкого зниження інфляції не варто. По-перше, це вкрай малоймовірно, по-друге, це не корисно для економіки. Темпи зростання цін зменшуватимуться поступово та природним шляхом», — заявив він.

Нагадаємо

З 1 березня в Україні проведено індексацію пенсій та підвищено розміри мінімальних пенсій та пенсійних виплат окремим категоріям пенсіонерів. Розміри збільшення пенсії могли бути не менш як 100 і не більш як 1500 гривень. За даними ПФУ, лише з 1 березня перераховано 10,5 мільйона пенсій, середній розмір підвищення — 579,10 гривні. За 2022 рік середній розмір пенсії зріс на 631,06 гривні, або на 15,8 відсотка, до 4622,59 гривні. Річна інфляція становила 26,6 відсотка.

Підсумовував Віктор БОНДАР.