Так, ще з 2020 року займається волонтерською діяльністю студентка третього курсу Софія Безугла (на знімку). Сьогодні дівчина надає психологічну підтримку дітям переселенців, влаштовує для них різноманітні майстер-класи А ще виробляє окопні свічки, плете сітки, шкарпетки та інше. Вона вперше подала заяву на стипендію та навіть не очікувала, що отримає. Гадала, що вона виплачуватиметься як і в університетах, тобто раз на місяць невеликою сумою і протягом певного часу. А коли стипендія надійшла дівчині повністю — навіть трохи злякалась.

«Частину вже витратила на пожертви — хтось на коптер збирав, хтось на амуніцію. До того ж у мене батько — військовий, допомагала і йому. А іншу частину поки що не чіпала, адже у волонтерському центрі, в якому я допомагаю, плануємо проводити майстер-класи для дітей. Щоб їх проводити, потрібні матеріали: тож планую вкласти гроші в організацію заходів для дітей переселенців», — розповіла Софія.

Інший стипендіат, студент ДНУ імені О. Гончара Богдан Царап (на знімку), серйозно займається кіберспортом. Як боєць українських кібервійськ, він активно проводить атаки на російські сайти, зламуючи їх, робить усе, щоб завдати ворогу якомога більшої шкоди. Мета — «покласти» сайт «Сбєрбанка росії». А ще хлопець створює благодійні івенти.

«Існує різне програмне забезпечення для кібератак. Я використовував одне з тих, яке може відправити купу запитів на сервери російських сайтів, після чого вони падають. Ми атакували багато цілей: зокрема й банки, різні органи та установи. До української кіберармії може долучитися кожен охочий. А щодо стипендії, то я подавався тричі — і вперше її отримав. Одразу після цього з командою розробили план з різними івентами щодо кіберспорту та благодійних турнірів. Усі внески йдуть на допомогу ЗСУ. Вже провели чотири благодійні турніри», — каже Богдан.

З перших днів війни координатор програми «Співдія Шелтер» Максим Свисенко (на знімку) разом із друзями облаштовують шелтери для внутрішньо переміщених осіб. У певний момент вони зрозуміли, що багатьом переселенцям потрібен прихисток, в якому вони могли б жити тривалий час. Тому виникла ідея створити такий у Дніпрі. І в перший центр на 59 спальних місць, який будується з нуля, перших мешканців планують заселити вже через місяць. Тут є окремі кімнати із санвузлами та приміщення, де є все необхідне для комфортного влаштування. Також  надаватимуть усі послуги, які є в рамках програми «Співдії».

«Уперше подавався на іменну стипендію. Займаюсь волонтерською діяльністю не через стипендії чи інші відзнаки, а від душі. Такі стипендії мотивують рухатись далі та надають енергію саме в ті моменти, коли вже вичерпав усі сили. Дніпро справді можна вважати молодіжною столицею України», — вважає хлопець.

Як розповіли в міськраді, цю стипендію можуть отримати молоді люди віком від 14 до 35 років, які мешкають у Дніпрі. А зараз ця можливість є також і в молоді, яка має статус ВПО. Стипендія призначається за активне сприяння розвитку молодіжних ініціатив на місцевому рівні, участь в економічному, соціально-громадському, культурному розвитку міста, за вагомий внесок у національно-патріотичне виховання молоді, волонтерську діяльність.

Місто виплачує її 50 найкращим молодим людям раз на півроку. Цьогоріч було 97 заявок — стипендію отримав практично кожен другий. Торік розмір стипендії збільшили. Бакалаври, спеціалісти та магістри, а також представники громадських об’єднань отримали 14 тисяч гривен замість 11 тисяч, як раніше. Для студентів технікумів, ліцеїв, коледжів, професійних технічних училищ, учнів шкіл та закладів позашкільної освіти виплати зросли до десяти тисяч гривень (було 7900 та 8400).

«Це дуже мотивує молодь. Навіть не саме грошова винагорода, а відзначення претендентів як найактивніших у місті. Кожен стипендіат витрачає кошти на свій розсуд, але ми дуже радіємо, коли вони ці гроші спрямовують на саморозвиток або вкладають у свою справу. Загалом серед тих, хто отримав стипендію, — свідома молодь, яка розуміє, що без її щоденного внеску Перемоги не досягти. Ці представники — не виняток із правил, а чудова закономірність. І ми дуже тішимося, що в переважній більшості кандидатур, які отримали винагороду, кошти, повністю чи частково, пішли саме на наближення Перемоги чи допомогу особам з тимчасово окупованих територій», — зазначив заступник директора департаменту молодіжної політики та національно-патріотично виховання Сергій Луденський.

Дніпропетровська область.

Фото Дніпровської міської ради.