З початку повномасштабної війни за допомогою обласної служби зайнятості місце роботи знайшли 35 тисяч людей. Кожен п’ятий працевлаштований у роздрібній та оптовій торгівлі, кожен шостий — на промислових підприємствах і кожен сьомий — в аграрному секторі регіону.

«З повномасштабною війною чимало українців залишилися без роботи. І ми допомогли їм знайти не тільки заробіток, а й справу, яка підійде за кваліфікацією працівника та буде йому до душі», — розповіла директор обласного центру зайнятості Вікторія Кузнецова.

За її інформацією, серед найпопулярніших професій — продавець, водій та тракторист-машиніст. Улаштовувалися люди й підсобними робітниками, охоронцями, бухгалтерами та молодшими медсестрами. Серед роботодавців області найбільший запит на лікарів — для них зареєстровано понад 160 вакансій. Також дуже потрібні слюсарі, інженери, водії та бухгалтери.

Крім цього, з початку березня майже півтисячи безробітних області стали до лав «Армії відновлення» та приводять до ладу підземні приміщення, готуючи їх під найпростіші укриття, розчищають захисні споруди цивільного захисту, займаються благоустроєм прибережних смуг та русел річок, ліквідовують стихійні сміттєзвалища. А ще готують їжу для військових та плетуть для них маскувальні сітки.

Як розповіли в облраді, на цих людей поширюються вимоги законодавства про охорону праці та загально-
обов’язкове державне соціальне страхування. З ними укладається строковий трудовий договір на період виконання робіт. Оплата праці становить щонайменше 6700 гривень. Загалом до цього урядового проєкту вже долучилися понад 8500 українців у 13 областях країни.

«Участь в таких роботах корисна не тільки для громад, а й для самих безробітних. Цей вид зайнятості дає їм  можливість працювати, отримувати прибуток та робити свій внесок у відновлення територій країни», — вважають в облраді.

Ще одним напрямом, який дає змогу створювати нові робочі місця, є участь в урядовій програмі «єРобота» — зараз діє четверта її хвиля. Так, уже дванадцять підприємців Дніпропетровщини отримали мікрогранти для відкриття чи розширення власного бізнесу. Їх інтереси охоплюють такі сфери економіки, як виробництво комбікормів, виготовлення круп, вирощування буряку, роздрібна торгівля продуктами харчування, бджільництво, надання консалтингових послуг у сфері фінансів та бухгалтерського обліку, послуги в галузі будівництва та продаж фільтрованої води тощо.

Загалом з початку року мікрогранти на майже сім мільйонів гривень отримали 28 українських підприємців. А ще в державі заплановано 1,8 мільярда гривень на десять тисяч мікро-
грантів у рамках програми «Власна справа».

Дніпропетровська область.

Фото Дніпропетровської облради