Так, 44 відсотки українських заповідних об’єктів опинилося в зоні зіткнення або в окупації.

Ударів зазнала природа

Реальний рівень шкоди об’єктам природно-заповідного фонду через війну оцінити неможливо, адже в багатьох місцях тривають активні бойові дії; на території України є велика кількість ракет, що впали, а також нерозірваних боєприпасів, які становитимуть потенційну небезпеку і для людей, і для довкілля впродовж багатьох десятиліть; на тимчасово окупованих територіях створюються численні обмеження для природоохоронної діяльності.

Також природні екосистеми потерпають через фортифікаційне будівництво, пошкодження вибухами, військовим транспортом, пожежами тощо.

Особливих уражень зазнає природно-заповідний фонд (ПЗФ) уздовж Азово-Чорноморського узбережжя, а також східного і північного кордонів України. Частина національних парків опинилася в зоні гуманітарної кризи. Так, об’єкти ПЗФ, в яких є велике поголів’я диких тварин (біосферний заповідник «Асканія-Нова», національні природні парки «Азово-Сиваський» і «Джарилгацький», природний заповідник «Єланецький степ», а також Миколаївський, Київський та Харківський зоопарки) поки що не мають змоги купувати корми тваринам. Проведення тендерних процедур та доставка кормів для тварин за договорами нині неможлива або вкрай обмежена.

З перших днів повномасштабного вторгнення в Миколаївській області було зафіксовано 14 випадків завдання об’єктам ПЗФ шкоди внаслідок ворожих дій російських військ. Серед них і єдиний степовий заповідник Правобережної України «Єланецький степ». Неподалік від нього велися активні бойові дії. Деякий час тут стояла ворожа військова техніка, частково було заміновано дороги.

Єдиний і неповторний

Природний заповідник «Єланецький степ» створено 17 липня 1996 року. Його площа — 3010,65 гектара. Головне його завдання — збереження та відновлення типчаково-ковилового степу.

Хто хоч раз побував тут, не може забути барвистого цвітіння степового різнотрав’я Єланецького степу, який із ранньої весни і до пізньої осені змінює свої кольори. Бузково-рожеві квіти брандушки різнокольорової та жовтий тюльпан бузький; великі золотаві квіти горицвіту весняного; яскраві малинові квіти астрагалу одеського; білі барви гадючника звичайного та анемона лісова; півники понтичні — справжня природна окраса степу. На початку літа степ розквітає синіми барвами — квітують шавлії лучна та поникла. Неповторної краси надають степу шовкові остюки ковили Лессінга, ковили найкрасивішої та ковили української.

«Серед представників тваринного світу особливу увагу привертають бізони американські, які були завезені з біосферного заповідника «Асканія-Нова». В «Єланецькому степу» живуть понад 20 бізонів у так званому вольєрі — це огороджена ділянка степу площею 70 гектарів, де тварини утримуються у напіввільному стані. У 2021-му народилося троє бізоненят, а наприкінці травня — єдине в 2022 році дитинча. Нині, серед іншого, важливим завданням співробітників є забезпечення бізонів чистою водою та кормами», — розповіла завідувачка сектору еколого-освітньої роботи природного заповідника Єланецький степ Надія Сербулова.

Заповідник чекає на туристів

Для більш детального ознайомлення відвідувачів із різноманітними природними об’єктами на території заповідника функціонує екологічна стежка «Диво-степ», яка має шість зупинок.

Про них детально розповіла Надія Сербулова, яка разом із керівництвом заповідника і розробила цей проект. Так, зупинка «Знайомство із заповідником» починається ще на в’їзді до нього. Відвідувачам розказують історію створення заповідника, про історичне минуле українського степу, а також історію краю. На зупинці «Мешканці вольєру» відвідувачі зможуть побачити величне стадо бізонів (на знімку), ознайомитися із способом життя бізона американського, історією його поселення на території заповідника.

Передбачена й зупинка для любителів спостережень за птахами. Точка «Птахи степу» розташована біля лісосмуги, яка підходить до стежки. Відвідувачі мають змогу ознайомитися з виникненням та історією розвитку особливого класу хребетних — птахів; різноманітністю птахів заповідника; способом їх гніздування, розмноження, харчування; насолодитися пташиним співом.

«Біорізноманіття степу» — ця точка розташована на вершині балки. Тут можна ознайомитися з рослинним світом заповідника, насолодитися різнобарв’ям степу, неповторними краєвидами, вдихнути терпкий аромат степового простору. Є і Полози — зупинка на дні балки, біля відслонення вапняку. Тут відвідувачі дізнаються про життя плазунів, які мешкають на території. А завершується екологічна стежка «Місцем відпочинку» в березовому гайочку.

Тут можна посидіти у прохолоді дерев та поділитися своїми враженнями від побаченого; тут також відбуваються бесіди, дискусії або вікторини.

Зараз туристичний сезон у заповіднику, на жаль, ще не розпочато, оскільки й досі залишається велика небезпека обстрілів території. Однак його працівники активно готуються до сезону та з нетерпінням чекають на своїх гостей.

Миколаївська область.

Фото Ігоря МОІСЄЄВА.