Тут — сімнадцять робіт художниці у техніках витинанки та витинальної графіки.

У своїх роботах Олена Рачкован розкриває власне бачення прадавніх символів. «Якось донька принесла додому великий словник «Слов’янський світ». Там були зображення дохристиянської доби. Мене зачепило, адже я з того покоління, коли така інформація замовчувалася. Тому почала читати та замальовувати образи. Результат можемо побачити на виставці як моє переосмислення прочитаного, — пояснює Олена Рачкован. — На основі маленьких спроб я прийшла до вирізування тематичних витинанок, з міфічними та легендарними сюжетами. Мені здається, що символи — це не просто так, вони десь глибоко в нас закладені».

Під час відкриття Олена Рачкован провела авторську екскурсію експозицією. «Робота «Молитва» відкриває виставку та є найсвіжішою, — розповідає художниця. — Перед Великоднем захотіла зробити яйце у вигляді людської аури та поєднати її з кольорами Державного прапора. Робота «Ярило» вже експонувалася. У дохристиянські часи люди вірили у багатобожжя. Ярило — бог Сонця. Люди вирізьблювали собі його скульптури та поклонялись їм. Якщо уважно придивитись, то побачите два обличчя в малюнку: денний цикл, коли сонце встає, і нічний, коли сонце сідає. В давнину люди вірили, що Ярило засинав на зиму і прокидався із приходом весни.

Також він охороняв браму, яку закривав на зимовий період і відкривав на весняне рівнодення, тому я зобразила ключі. Робота «Богоматір» вирізана однією з перших, але складних витинанок».
Олена Рачкован творить витинанки з 1994 року. Вперше дізналась про них з дитячої книжки, що була ілюстрована витинанками. Колежанка з заводу показала, як їх робити. З 1996-го, викладаючи у школі, майстриня пішла далі, вдосконалила вміння та навчила учнів вирізувати різні види витинанок.

Альона Сердечна, директорка Житомирського обласного центру народної творчості, зазначила: «Приємно бачити в музеї різновікову категорію поціновувачів мистецтва витинанки. Роботи Олени Миколаївни справді дуже цікаві, креативні, глибокі, філософські, тут просто витає український дух. Дивишся і розумієш, що це все про українців та про Україну: є язичництво і християнство, є українська хатка, родина, дерево, життя. Ви сказали, що все ще себе шукаєте, тому я бажаю вам приємних подорожей і пошуків, адже подорожуючи, шукаючи себе, ви народжуєте такі прекрасні роботи».

На відкритті виставки Олені Рачкован вручили подяку від управління культури та туризму Житомирської ОВА за особистий вагомий внесок у справу відродження, збереження та популяризації джерел національної духовної культури, розвиток традиційного народного мистецтва Полісся. Алла Бондарчук, головний спеціаліст відділу культурно-мистецьких установ управління культури і туризму ОВА, висловила власне захоплення високим рівнем робіт і відзначила поєднання в них знань, гарної мистецької школи та філософії.

Теплі слова вітання прозвучали і від завідувачки відділу Житомирського обласного літературного музею Наталії Чісліної. Атмосфери додали музичні подарунки від учнів міської музичної школи імені Б. Лятошинського Олександри Андреєвої (сопілка) та Дарини Давидюк (вокал).

Житомир.

Фото Олександра КОЛІСНОГО.