Кошти, зокрема, потрібні й для закупівлі необхідних ресурсів та відновлення генерації. Про це поінформував заступник міністра енергетики Фарід Сафаров в ефірі телемарафону.

Заступник міністра зазначив, що відповідні розрахунки необхідних коштів для підготовки до наступного опалювального сезону було зроблено спільно зі Світовим банком. «Для підготовки до опалювального сезону 2023/2024 необхідно приблизно 3,4 млрд доларів, з яких 1,2 млрд має піти на закупівлі певного типу ресурсів. Решта суми — це те, що необхідно, щоб відновити… лінії систем передачі… систем розподілу електроенергії… і для відбудови генераційних потужностей... ми кажемо про теплову генерацію та зелену генерацію і гідроакумулюючі та гідростанції. Це приблизно 2,1 млрд доларів», — заявив Сафаров.

Посадовець підкреслив, що ці кошти потрібні тільки для того, щоб підготуватися до опалювального сезону. Натомість сума, яка необхідна для відновлення енергетики, є набагато більшою.

До проекту «Армія відновлення» вже залучено 15,7 тисячі безробітних у 17 регіонах, нещодавно до нього долучилась Одеська область. Про це повідомила заступниця міністра економіки України Тетяна Бережна.

Лідером серед регіонів у цьому проекті залишається Полтавська область, де такі роботи виконують понад 3 600 безробітних. Загалом безробітні, що здійснюють відновлювальні роботи, заробили вже 100 млн грн. Важливо, що оплата за їхню роботу становить щонайменше 6700 грн — це перевищує середній розмір допомоги, яку отримує безробітний, перебуваючи на обліку», — зазначила Тетяна Бережна.

Найчастіше безробітних залучають до:

 розбору завалів, відновлення житлових будинків, які пошкоджені в результаті бойових дій;

 будівництва захисних споруд цивільного захисту, укріплення дамб;

 надання соціальних послуг в пунктах незламності;

 облаштування та укріплення блокпостів, підвальних приміщень під укриття;

 заготівлі дров для військових та населення;

 розвантаження, фасування та доставки гуманітарної допомоги, роботи в центрах прийому внутрішньо переміщених осіб.

Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» продовжила дію тарифного плану «Фіксований», що становитиме 7,96 грн за куб. м (з ПДВ), ще на рік — до 1 травня 2024 року. Про це інформує прес-служба НАК «Нафтогаз України».

«Ціна на газ для побутових клієнтів залишається незмінною. Це рішення було прийнято з урахуванням воєнного стану та економічної ситуації в Україні. Незважаючи на складність ситуації, ми продовжимо тримати ціну палива для наших громадян на довоєнному рівні», — зазначив очільник Групи Нафтогаз Олексій Чернишов.

У компанії наголосили, що безперебійно та стабільно забезпечують газом понад 12,4 млн українських домогосподарств.

Додають також, що 26 квітня цього року НАК «Нафтогаз України» вийшла на Українську енергетичну біржу (УЕБ) та закупила 1,6 млн куб. м природного газу в приватних українських видобувників.

Відповідно до результатів торгів середньозважена ціна купівлі ресурсу квітня у підземних сховищах газу (ПСГ) становить 10 972 грн за тисячу куб. м без ПДВ, середньозважена ціна купівлі ресурсу травня на віртуальній торговій точці (ВТТ) становила 10 767 грн за тисячу куб. м без ПДВ.

Нагадаємо

Проект «Армія відновлення» був запроваджений урядом восени 2022 року з метою залучення людей, які тимчасово втратили роботу, до відбудови країни через виконання ними суспільно корисних робіт.

Фото з відкритих джерел.