Експозиція з’явилася у середмісті просто неба — так дніпряни вшанували пам’ять найкращих представників нації.

На одному з фото зображений Денис Ковач, який до повномасштабного вторгнення був у лавах Молодіжної ради Дніпра та проводив багато заходів для молоді. З лютого минулого року мужньо захищав кордони нашої області у лавах територіальної оборони. 26 травня його не стало.

«24 лютого син приїхав до мене вранці і сказав: мене поки що ніде не беруть, але я все одно піду на захист країни. Спочатку зі знайомими готував коктейлі Молотова, потім возив гуманітарну допомогу. Згодом вступив до лав тероборони, бо казав, що вдома сидіти не може. Він завжди любив Україну, при тому, що якийсь час мешкав за кордоном. Але як приїхав, сказав, що крім України ніде більше жити не хоче», — згадує мати героя Олена Ковач.

Серед фотографій є і світлина студента, який захищав Київську область від російської навали. Також є два студенти, які загинули як цивільні під час ракетного удару по багатоповерхівці по вул. Набережна Перемоги.

«Тож цією виставкою ми вшановуємо пам’ять усіх студентів, які віддали своє життя за мир в Україні, та вкотре нагадуємо, що війна ще не закінчилась», — каже організатор виставки, керівник ГО «Студентство Дніпра» Марія Волошина.

З великим жахом містяни усвідомлюють, що кількість таких фото може збільшитись, бо є ті, хто зник безвісти, велика кількість невстановлених загиблих. Тож символічно, що на цій виставці є два невідомі портрети, які присвячені таким студентам, а також викладачам.

«Величезна кількість саме розумних, свідомих людей стала на захист нашої країни, серед них дуже багато викладачів, студентів магістратури та аспірантури, які планували пов’язати своє життя з відбудовою України. Наш цвіт нації гине, але ми розуміємо, що ця війна не тільки за територію — це війна за цивілізацію, за свідоме майбутнє української державності. Хочеться вірити, що всі ці жертви не марні, а ми в свою чергу маємо бути гідні цих людей, які захищають нашу країну та віддають найдорожче — своє життя», — зазначила директор департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання міської ради Дар’я Біла.

За її словами, далі ця фотовиставка поїде по різних закладах вищої освіти. Тому побачити її можна буде на різних локаціях.

Дніпропетровська область.

Фото Дніпровської міської ради.