Опалювальний сезон 2022-2023 рр. став викликом для працівників теплогенеруючих підприємств, адже працювати доводилось під обстрілами, в блекаути, а ще за відсутності нормального водопостачання у Миколаєві. Втім, комунальні служби впоралися з усіма завданнями. Системи заповнили очищеною водою, всі аварійні пориви максимально закривались.

Міська влада вже готується до наступного опалювального сезону, зокрема ремонту мереж та оновлення обладнання. Адже підготовка до сезону має бути вчасною та якісною. ОКП «Миколаїв-облтеплоенерго» спрямовано понад 600 приписів балансоутримувачам житлових будинків з переліком обов’язкових заходів з підготовки систем теплоспоживання до наступного опалювального періоду 2023-2024 рр.

У службі теплових мереж ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» зазначають: опалювальний сезон 2022-2023 рр. показав недостатню підготовку внутрішньобудинкових систем опалення, насамперед через відсутність гідравлічних випробувань та ревізій (заміни) запірно-регулюючої арматури на стояках; неякісну ізоляцію; несвоєчасне видалення повітря з систем, а впродовж опалювального періоду ще й самовільне втручання мешканців в систему опалення та злив хімічно підготовленого теплоносія, що призводило до втрат теплової енергії.

А це, в свою чергу, спричинювало обґрунтовані скарги від населення, а іноді навіть перерви в роботі окремих теплоджерел. Крім того, недостатнє обладнання теплових та елеваторних вузлів робочою арматурою для заміру параметрів теплоносія не давало змоги рівномірно та якісно розподілити теплоносій по системах опалення.

«Усі ми знаємо, які перепони були при підготовці до цього опалювального сезону. І ми як теплопостачальник, і балансоутримувачі житлових будинків маємо врахувати всі нюанси при підготовці до наступного опалювального періоду. ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» вже розпочало готуватися до наступного сезону, радимо й ЖЕКам, ОСББ та керуючим компаніям не затягувати. Впродовж опалювального періоду працівники нашого підприємства не раз здійснювали планові перевірки систем теплоспоживання, на основі яких і були сформовані приписи щодо підготовки систем у міжсезоння», — зазначив директор ОКП «Миколаївоблтеплоенерго Микола Логвінов.

Усі роботи з підготовки систем теплоспоживання мають бути виконані до 15 вересня 2023 року.

Фото з відкритих джерел.