Прикладом оманливості такої тези є робота Деріївського сільського будинку культури. Саме приміщення закладу, на жаль, не в кращому стані. А от із народною творчістю тут усе як належить.

Очолює СБК Сергій Яцина. Чоловік хоч і не має професійної освіти, та за духом і велінням серця він — активний сподвижник розвитку національної культури, народних традицій, їхній завзятий популяризатор.

Звісно, в умовах воєнного часу практично повністю змінився формат роботи будинку культури. Йдеться не про веселощі та розваги. Акценти робляться на творчому самовдосконаленні, на психологічній реабілітації дітей та дорослих творчими засобами. І в цьому є неабиякі успіхи.

Перед початком великої війни в СБК було засновано дитячий колектив ложкарів «Барвінчата» — ідея та організаційна потуга Ірини Панич. Родом із Криму, вона, отримавши педагогічну освіту, працювала за направленням у Деріївській школі. А нині, хоч і на заслуженому відпочинку, та за покликом серця Ірина Дмитрівна робить свій цінний внесок у місцеві культурні надбання. Вона також є активною учасницею вокального ансамблю «Берегиня», у репертуарі якого переважно патріотичні, народні пісні. Заняття мають нині більше психотерапевтичний характер — зустрічі, спілкування на репетиціях об’єднують та згуртовують деріївців.

Працюють у будинку культури також дитячі вокальний та хореографічний гуртки.

Завідувач СБК розповідає: «Наші діти не пригнічені переживання, вони надихаються світлими почуттями. Є такі, котрі, наприклад, кажуть: «Мій батько воює і я хочу відправити йому відео, як я танцюю». І ми записуємо та відправляємо. До речі, добровольцем пішла на фронт художній керівник СБК Тетяна Лавецька. З нею теж намагаємось підтримувати зв’язок».

Новим струменем творчості в Деріївському будинку культури стало відкриття гуртка образотворчого мистецтва «Веснянка». На волонтерських засадах його заснувала та веде переселенка з Дніпра Ольга Спірєнкова. У Дніпрі Ольга працювала в обласному дитячо-юнацькому кіноцентрі «Веснянка», вела гурток «Мультиплікація». А торік після 24 лютого забрала дитину і поїхала до батьків у Деріївку. Молода художниця вирішила своїми знаннями та досвідом бути корисною і для деріївчан. Спочатку проводила двічі на тиждень уроки малювання для сусідських дітлахів удома — малеча розкривала свої художні здібності посеред кімнати, за великим столом. Нині заняття проходять у будинку культури.

«Запрошую до малювання всіх охочих, — розповіла Ольга. — У кого немає матеріалів, забезпечую власними». Ольга вражена творчим хистом деяких дітей. «Дуже хотілося б, щоб ці дітки таки розвинули свій талант, тим паче, коли є можливість робити це безплатно». На заняттях гуртківці і ліплять, і вирізають, і створюють дизайнерські композиції. Багато робіт дарують рідним, відправляють батькам на фронт.

Творчий колектив СБК налаштований і надалі бути промоутером української культури, бо його учасники переконані — непереможною є і наша культурна зброя.

Кіровоградська область.