Народився він на Вінниччині, але 16 літ його недовгого віку (прожив лише 54 роки) тісно пов’язані з Житомирщиною. Тут молодий Земляк партизанив. Після війни працював в обласній газеті (нині — «Житомирщина»).

Паралельно навчався в Житомирському сільгоспінституті (тепер — Поліський національний університет) та в Бердичівському педінституті (був тоді такий). Тож житомиряни цілком обґрунтовано вважають його своїм земляком.

Розпочалося в Житомирі відзначення 100-річчя від дня народження Василя Земляка в одному з центральних кінотеатрів міста демонстрацією фільму «Вавилон ХХ», знятого за відомим твором «Лебедина зграя».

Житомирська міська рада запросила на той перегляд шанованих людей міста, інтелігенцію, студентів.

В обласному літературному музеї відкрили виставку оригінальних матеріалів, пов’язаних із життям і творчістю Василя Земляка.

Найголовніше ювілейне дійство відбулося в центральній міській бібліотеці, що носить ім’я Василя Земляка.

— Ми намагалися створити тут справжню атмосферу з життя нашого відомого літератора та кіносценариста, — зазначила директор бібліотеки Лариса Харчук. — У нас діє його музейний куточок. Періодично влаштовуємо виставки різних робіт відомих майстрів — художників, письменників, діячів культури — під спільною назвою «Земляк і земляки».

На Житомирщині заснована обласна літературна премія імені Земляка, якою відзначають кращі твори тутешніх авторів — таких уже 20. Цього року додалося ще два. Це Ольга Бортнікова — молода журналістка з містечка Пулини та прозаїк Валерій Хмелівський із Бердичева.

— Я — українець чеського походження, — любив говорити про себе Василь Земляк. Справді, він з’явився на світ у чеській родині, закінчив чеську семирічну школу в селі Миколаївка на Вінниччині. Тож на ювілей приїхали і чехи: з громадської організації «Голендерські чехи» з села Миколаївка Вінницької області, зі спілки волинських чехів Житомирщини та представник посольства Чеської Республіки в Україні — другий секретар, прес-секретар посольства Ян Худоба.

— Я вражений вашою пам’яттю і глибоким знанням життя і творчості нашого і вашого співвітчизника, — сказав Ян Худоба. І одразу ж зробив заяву, що посольство Чехії в Україні оголосило і свій творчий конкурс пам’яті

Земляка із літературознавства, і розпочався він уже з 1 травня...

...Нещодавно віднайденими цікавими фактами з життя і діяльності Василя Земляка поділилися голова обласної організації товариства «Просвіта» Святослав Васильчук та кандидат історичних наук Геннадій Махорін.

Журналіст і краєзнавець Сергій Бовкун продемонстрував віднайдені ним у київських архівах кінокадри про Василя Земляка, відзняті ще в 1950-х роках.

Привітали присутніх начальник обласного управління культури та туризму Анатолій Душко, секретар Житомирської міської ради Віктор Клімінський, начальник міського управління культури Ілона Колодій, голова обласної Федерації профспілок Неля Паламарчук. Усе святкове дійство супроводжували хор «Глорія» дитячої музичної школи № 1 — переможець багатьох міжнародних конкурсів, бандуристка Світлана Кузьменко, танцювальний колектив «Ретро», що діє при бібліотеці імені Василя Земляка, та квартет «Непереможні» міського палацу культури.

Житомир.