Художниця Світлана Бойкова-Калюжна.

У межах проекту в Центральній міській бібліотеці ім. М. Л. Кропивницького розпочала роботу персональна виставка «Берегиня надії» художниці Світлани Бойкової-Калюжної. Це вже сьома виставка з творчого циклу «Берегині України», учасницями якого є миколаївські майстрині культурно-мистецької асоціації «Арт-спокуса».

Автори проекту — директорка Центральної бібліотеки Інга Хоржевська та голова культурно-мистецької асоціації «Арт-спокуса» Валентина Кривцова. Саме вони звернулися до жінок-художниць з пропозицією показати свої роботи, створені під час війни. Та й більшість майстринь не покинули місто-герой Миколаїв, а продовжували творити. Як-от талановита різнопланова художниця Світлана Бойкова-Калюжна.

Пані Світлана народилася у 1971 році в місті Риддері (Східний Казахстан). Навчалась у дитячій художній школі, згодом вступила до Миколаївського коледжу технологій та дизайну. Навчалась у Київському університеті культури на кафедрі дизайну. У 2020 році пройшла підвищення кваліфікації з дизайну у Миколаївському університеті кораблебудування —  спеціальність «Веб-дизайн». Паралельно керувала гуртком «Народні ремесла» у Будинку творчості дітей та юнацтва Інгульського району. Нині працює художницею в Обласному палаці культури.

Багато уваги Світлана приділяє роботі в різних напрямах мистецтва, вивчає українські традиції та елементи обрядовості. У творчості художниці відчувається гармонійне поєднання культурної народної спадщини із сучасним поглядом на світове мистецтво.

Від початку війни Світлана продовжує творити. В образах звичайних українських жінок та буяння квіткового розмаю художниця віддзеркалює свою надію на відродження і процвітання України. У 2022 році Світлану обрано до арт-резиденції «Аура міста» Свалява (Закарпаття). Там створила серії картин для благодійного аукціону на користь ЗСУ. Також художниця взяла участь у виставці-аукціоні арт-плаката в стилістиці національного українського розпису, організованій онлайн-музеєм «UA. Heritage».

Роботи художниці вирушили у подорож Україною: Бахмут, Балаклія, Ізюм. Для благодійних аукціонів в Італії та Франції нею створено серії традиційних ляльок-мотанок з надією на нашу Перемогу.

До персональної виставки «Берегиня надії» Світлана Бойкова-Калюжна підготувала 21 роботу: живопис, розписні панно та авторські ляльки-мотанки. «Представила десять живописних робіт, дві мальовки, дев’ять ляльок-мотанок. Живописні роботи — це квіти та портрети. Мотанки є більш сучасні, є ті, що відображають народний стиль, є вільного стилю. Усі роботи, крім двох портретів, зроблені під час війни. Тобто свіжі. Мотанки почала активно робити восени, бо був дуже великий попит на них. Мене просили про них знайомі, які виїжджали за кордон. Люди брали їх із собою як обереги. Навіть замовила одна жінка зі США, яка побачила їх в Інтернеті», — каже художниця.

Мотанки Світлана створює класичним способом, стародавнім. Мотає їх традиційним українським хрестоподібним стилем. В її ляльках представлені різні регіони країни, що відображається у вбранні. Є і сучасні ляльки воєнного часу. Наприклад, одна з них тримає в руках бавовну, а одяг виконано в стилі мілітарі.

«Я захопилася саме виготовленням мотанок, бо в них вкладаєш свою душу. Весь цей час була в Миколаєві, і складно було займатися творчістю, бо події у місті не сприяли натхненню. Добре, що підтримали нас, миколаївських майстринь, і бібліотека, і асоціація «Арт-спокуса», — зазначає художниця.

Свої враження від виставки колежанки висловила заслужена майстриня України Валентина Димова. «Роботи Світлани неперевершені. Вони відображають суть самої авторки, вселяють надію, віру в життя та нашу скору Перемогу. Її фарби яскраві та сонячні. На цій виставці є душа, є сила, є стремління до прекрасного майбутнього. Це дуже актуально. Адже ще вчора місто зазнало страшного удару з боку ворога, а нині ми відкриваємо сонячну, мирну, добру виставку талановитої жінки, справжньої берегині».

Чому виставку назвали саме «Берегиня надії» пояснила Валентина Кривцова: «Надія — одне з основних людських почуттів. Коли не вистачає сили боротись, і починає пригнічувати зневіра, саме тоді виникає рятівне відчуття, що все обов’язково обернеться на краще. Надія, немов берегиня, приносить захисний спокій у бентежні моменти нашого життя».

Миколаїв.


Картина символізує погляд в мирне майбутнє.
 


Мальовка, виконана в стилі таврійського розпису.

Фото автора.