Марія Левитська - українська художниця театру і кіно. Навчалася живопису під керівництвом професора Данила Лідера і вже понад З0 років - головний художник Національного академічного театру опери та балету імені Т. Г. Шевченка.

А це не просто, каже художниця, адже вимагає особливого вміння поєднати музику і драматургію. Працюючи над виставою з її тематикою та музичним матеріалом, художниця шукає в історичній спадщині зорову, просторову предметну матеріальність, яка б допомогла створити унікальні образи вистави. А ще важливо гармонійно поєднати історію костюма та стилю з музикою і сценічним рухом.

Марія Левитська - яскрава, іноді епатажна, з власним неповторним почерком, в якому талановито й химерно переплелися сценографічні відкриття різних напрямів живописного, предметного, образного, умовного. Фактура й колорит її рішень завжди несподівані, емоційні, захоплюючі. У театрі Марії Левитській вдалося створити свій власний, ні на кого не схожий стиль, розвинути свою концепцію нової варіативності простору музичної сцени, користуючись і старими техніками театрального живопису, і новітніми технологіями.

Утім, щоб переконатися, треба бачити це на власні очі. На виставці представлені твори Марії Левитської з колекції Музею театрального, музичного та кіномистецтва України, а також з особистої збірки художниці. Це ескізи костюмів до багатьох театральних вистав, а також робіт в кіно, адже свого часу пані Марія працювала на кіностудії імені Олександра Довженка.

Довідково

Марія Левитська - член Національної спілки художників України, Національної спілки кінематографістів України, дійсний член (академік) Національної академії мистецтв України, нагороджена орденом Княгині Ольги (II ст.), лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка (2003), театральної премії "Київська пектораль" (1995), премії "Людина року-2000".

Виставка триватиме до 16 липня.

Фото з доступних джерел.