Як з’ясувалося, масштабне блокування коштів на картках співгромадян пов’язано з набранням чинності Законом «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень та рішень інших органів під час дії воєнного стану».

Цей документ скасовує роз-порядження Кабміну «Про забезпечення здійснення розрахунків населення в умовах воєнного стану» від 2 березня 2022 року № 198-р, яке в період повномасштабної війни дозволяло громадянам користуватися коштами на арештованих рахунках.

Розпорядження Кабміну № 198-р не передбачало зняття арештів, накладених на рахунки фізосіб-боржників, а лише встановлювало можливість здійснювати видаткові операції, ігноруючи накладені арешти, але із набранням чинності законом № 3048-IX таке зобов’язання у банків припинилося.

«У зв’язку з набуттям чинності законом № 3048-IX банки повинні й надалі арештовувати рахунки боржників, а змінюється лише можливість використання коштів на арештованих рахунках», — підтвердили у ПриватБанку.

Якщо раніше клієнти, сума заборгованості за виконавчими документами яких не перевищувала 100 тисяч гривень, мали можливість вільно розпоряджатись своїми коштами на арештованих рахунках, то після запровадження змін видаткові операції з поточного рахунку можна здійснювати лише на суму двох мінімальних зарплат (13,4 тисячі гривень) упродовж одного місяця.

Проте остання можливість не виникає автоматично, а вимагає певних дій з боку боржника.

Йому необхідно звернутися до органу державної виконавчої служби чи приватного виконавця, який наклав арешт на кошти, із заявою про визначення поточного рахунку у банку для здійснення видаткових операцій у паперовій або в електронній формі (з електронним цифровим підписом). У заяві треба вказати номер поточного рахунку та найменування банку, в якому він відкритий.

Вирішення питання, кажуть, може тривати приблизно два робочі дні.

Західне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України (ЗМТВ АМКУ) 8 травня цього року розпочало розгляд справи за ознаками вчинення акціонерним товариством «Оператор газорозподільної системи «Львівгаз» порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Мова йде про встановлення неправомірних вимог АТ «Львівгаз» для замовників послуг, зокрема, позбавлення права самостійно на свій розсуд обирати виконавця робіт із проведення технічного нагляду за будівництвом мереж внутрішнього газопостачання. Цей факт Відділення встановило під час розгляду заяви, яка стосувалася технічних умов на приєднання до газорозподільних систем АТ «Львівгаз», — інформує прес-служба Держрегулятора.

Зазначені дії АТ «Львівгаз» містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції, а саме: зловживання монопольним становищем на ринку послуг із приєднання об’єктів замовника до газорозподільних систем у межах території міста Львова та Львівської області.

З огляду на виявлені факти, Відділення розпочало розгляд справи.

Електропостачання українців цього літа буде стабільним, запевняють у ДТЕК.

Енергокомпанія прогнозує стабільне електропостачання цього літа. У випадку дефіциту необхідну енергію зможе забезпечити імпорт.

Таку інформацію озвучив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук.

За його словами, завдяки можливості залучення енергії з-за кордону, планових відключень цього літа не буде.

«Я вважаю, що завдяки тому, що є можливість перекрити умовний дефіцит імпортом, то до віялових відключень ми не дійдемо у літньому періоді. Може бути проблемою наступна зима, тому що ми ввійдемо в неї зі значно меншим запасом потужностей чи міцності», — зазначив посадовець.

Представник енергетичної компанії також наголосив, що 75 відсотків теплових генеруючих установок в Україні пошкоджено або зруйновано через російські атаки. Для відновлення енергетичної системи необхідно відновити майже 12000 кілометрів ліній електропередачі та майже 4000 розподільних підстанцій.