Рідні Героя України Віталія Онопрієнка та його товариш Анатолій Горбань.

«Голос України» 10 травня опублікував розповідь про унікального бійця ЗСУ із 110-ї окремої механізованої бригади імені генерал-хорунжого Марка Безручка, уродженця Черкащини Віталія Онопрієнка. За безпрецедентний подвиг — знищення переносним протитанковим ракетним комплексом «Джавелін» 31 ворожого танка — відважному і талановитому воїну в лютому 2023 року присвоєно звання Героя України із врученням ордена «Золота Зірка».

Аби публікацію під заголовком «Власноруч знищив 31 ворожий танк» прочитало якомога більше земляків, а родина Героя могла спрямувати парламентське видання на фронт, редакція «Голосу України» передала матері Віталія, Наталії Іванівні Онопрієнко, бандероль із газетами.

...Мальовнича Головківка, що на Чигиринщині, зустріла рясним квітуванням яблуневих садів. У садибі на вулиці Козацькій нас чекали. Дружина Віталія тільки-но вклала спати на час «тихої години» трирічну донечку Емілію. Старша, семирічна Віталіна, гуляла у дворі. До Наталії Іванівни якраз навідався сільський товариш сина, механізатор місцевого сільгосппідприємства, Анатолій Горбань і приєднався до «фотосесії». Гість розповів, що на тракторній бригаді статтю про подвиг Віталія Онопрієнка прочитали всім колективом. Що й казати, аграрії пишаються своїм знаменитим односельцем, уболівають за мужнього і хороброго воїна, аби повернувся додому з Перемогою живим та здоровим.

Наталія Іванівна була небагатослівною. Материнське серце вдень і вночі разом зі своїм єдиним сином. Щодня чекає звісточки, щодня молиться, аби в телефоні почути рідний голос: «Мамо, як ви? У мене все в порядку!».

У матусі Героя під опікою її 85-річна нерухома ненька, Катерина Іванівна. Ось уже дев’ять років як вона, сільська трудівниця, прикута до ліжка. Так склалося, що свого часу старенькій не встановили інвалідності й тепер вона не має права на користування пільгами. Усі ліки, санітарно-гігієнічні засоби та інші речі Наталія Іванівна купує за дві мінімальні пенсії, свою та материну. Надсилає рідним свої бойові кошти й Віталій. Про це гірко писати, але, на жаль, жоден представник місцевої влади не поцікавився, як живеться матері-вдові та немічній бабусі Героя України...

Тому через газету звертаємося до очільників Медведівської громади, в підпорядкуванні якої перебуває Головківка, до медичного керівництва Чигирина, до адміністрації Черкаського району:  допоможіть родині Героя України. Така підтримка і увага не лише службовий обов’язок посадових осіб. Це моральний борг перед воїнами, які тримають над нами небо, захищають наше життя, оберігають спокій наших дітей та онуків.

Черкаська область.

Фото Лідії ЛІСОВОЇ.