Таким було узбережжя Кінбурну до початку повномасштабної війни.

Коса – півострів, що розділяє Чорне море та Дніпро-Бузький лиман. У п'ятому столітті до нашої ери про Кінбурнську косу писав батько історії Геродот. Він назвав цю місцевість Гілеєю, що з давньогрецької означає «земля, покрита густими лісами». На жаль, нині цю землю спустошили вороги, які закріпилися тут і поки що не відступають.

Саме з території Кінбурнскої коси ворог чи не щодня здійснює нищівні удари по Очаківській міській та Куцурубській селищній територіальних громадах. Утім, українські військові щодня відпрацьовують бойові завдання, аби визволити багатостраждальний Кінбурн.

Це підтверджує і голова Миколаївської ОВА Віталій Кім. «Ситуація на Кінбурнській косі, яка досі перебуває в окупації, складна, але у нас немає змоги зв'язуватися з людьми, які там мешкають, щоб достеменно з'ясувати стан справ. Тому ми моніторимо ситуацію за допомогою супутникових знімків. Наші ЗСУ працюють, і в них є успіхи», – сказав Віталій Кім на одному з брифінгів.

Дикі орхідеї проти дикої орди

Попри відірваність коси від материкової території Миколаївської області все ж таки інколи інформаційні потоки про ситуацію на Кінбурні «пробиваються» до всесвітньої павутини. Так, днями в популярній фейсбук-групі Kinburn.Life з'явилася інформація про те, що «Кінбурн зацвів. Кінбурн чекає».

Зокрема в соціальній мережі дописувачі розмістили світлини диких орхідей, які щороку квітнуть саме на Кінбурні. Отже навіть дикі орхідеї змогли вистояти та протистояти дикій орді окупантів. Ці унікальні квіти розпускаються щороку на початку травня. За площею та щільністю квітів на один квадратний метр це поле є найбільшим в Європі.

На Кінбурнській косі розквітли дикі орхідеї. 

Загалом на косі зацвітають п'ять різновидів орхідейних. Дика орхідея – точна міні-копія своєї тропічної родички. Кожна стеблинка – гроно маленьких орхідеєк. Якщо уважно придивитися, чітко видно темні цятки на бузковому тлі. Тому більшість з орхідейних має назву «крапкова, точкова». Зозуленець точковий (розмальований) занесений до Червоної книги України. Директор регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса» Зеновій Петрович колись розповідав, що кінбурнська орхідея є магічною квіткою, а її цибулини рятували козаків під час виснажень, бо вони дуже поживні. До речі, намагання викопати кінбурнські орхідеї та пересадити їх не увінчалися успіхом навіть у вчених-біологів.

На полі диких орхідей уперше ми з колегами-журналістами побували років 20 тому. Враження були неймовірними. Відомо, що орхідея має аромат ванілі. А коли сотні цих запашних квітів колишуться від подиху морського кінбурнського вітерцю, у повітрі просто зависають ті ванільні пахощі. Відтоді щороку в травні намагалася побувати на Кінбурні саме під час цвітіння диких орхідей. Це стало своєрідною традиціє для мене та багатьох друзів. Адже саме в травні коса заворожує своєю чистотою та прозорим морським повітрям, буянням рослин, лагідним сонечком. Так було до минулого року.

Нині на косі орудують окупанти, знищуючи ліси та руйнуючи заповідний край...

У травні зазвичай на косі збирають білі гриби.

Аби дізнався світ

Але життя триває і на косі, доказом чого є природа, яка вже перемагає ворога. Підтримують життєдіяльність коси і люди, які в неї закохані, громадські активісти. Так, за ініціативою громадської організації «Еко-Кінбурн» розпочато роботу над проектами, націленими на привернення уваги міжнародної спільноти до Кінбурнської коси як унікального природного скарбу світу.

«Наша глобальна мета – відновлення природних та майнових ресурсів Кінбурнської коси після деокупації території. Наша короткострокова мета – популяризація Кінбурнської коси як природної перлини України», – повідомляється на фейсбук-сторінці групи Kinburn.Life.

Зацікавленими особами проекту виступають власники майна на території коси, громада Кінбурнської коси, вся Миколаївська область, палкі прихильники коси. Робоча назва першого проекту – The whole world of Kinburn, Весь світ Кінбурн. Передбачається привернути увагу до екологічної катастрофи на Кінбурні внаслідок збройної агресії рф всього світу через міжнародні організації та партнерів, українців за кордоном.

Планується одночасно в форматі онлайн-трансляції провести фотовиставки в різних куточках світу, метою яких стане аукціон цифрових зображень, пов'язаних з Кінбурнською косою, авторства відомих фотографів та непрофесіоналів. Оргкомітет акції запрошує долучитися всіх, хто готовий відстоювати Кінбурн. «Що більше нас буде, то швидше відновимо та розмінуємо нашу рідну землю після деокупації від оркостану», – йдеться в інформаційному повідомленні організаторів.

Отже, якщо природа коси вже отримала свою перемогу над окупантами, і сам півострів скоро дочекається визволення. В це вірять усі, хто любить Кінбурн.

Білоцвіт літній також обирає для квітіння травень.

Миколаївська область.