Зрозуміло, що через російську агресію переважна частина вантажів замість моря тепер їде до країн Європи і далі суходолом. А значить — через контрольно-пропускні пункти на західному кордоні. Щоб зменшити черги при перетині державного рубежу, на всіх автомобільних пунктах пропуску в Україні запровадили електронну чергу. Десять днів тому таку систему задіяли на кордонах у межах Закарпатської області.

З її роботою словацьких колег детально ознайомили перший заступник голови ОВА, депутат Закарпатської обласної ради Мирослав Білецький, представники обласного управління Укртрансбезпеки, закарпатські митники, прикордонники та інші фахівці.

«Основна мета — врегулювати рух великовагових транспортних засобів на пунктах пропуску, що ведуть до країн Євросоюзу.

Процес очікування та перетину кордону має бути комфортним для водіїв, тому сьогодні всі вантажівки перетинають кордон лише відповідно до «єЧерги», — сказав Мирослав Білецький (на знімку — у центрі).

Цей проект є лише частиною системної роботи з модернізації та розбудови пунктів перетину кордону. З перших днів запровадження «єЧерги» спостерігають позитивну динаміку щодо зменшення черг, констатують в облдержадміністрації.

Головні переваги проекту «Електронна черга перетину кордону» такі: водії заздалегідь планують перевезення і не витрачають час та гроші на кількаденне простоювання; держава має можливість аналізувати транспортні потоки, впорядкувати перевезення та усунути черги на кордонах.

Словацькі партнери привітали запровадження «єЧерги» на спільному пункті пропуску «Ужгород — Вишнє Нємецьке» і поділилися досвідом щодо прискорення оформлення великовагових транспортних засобів.

За словами Мирослава Білецького, це питання потребує й подальшої консолідації зусиль між прикордонними і митними службами обох країн.

Проект «Електронна черга перетину кордону» реалізовує Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України у співпраці з Міністерством цифрової трансформації, Укртрансбезпекою, Державним агентством відновлення та розвитку інфраструктури України, Державною митною службою і Держприкордонслужбою України.

Варто зазначити, що участь у нараді також узяли представники митниці, прикордонної поліції, спеціалісти інших дотичних структур Словаччини, а також Генеральний консул Словацької Республіки в м. Ужгороді Павол Паніс.

Фото прес-служби ОВА.