«У Рівному найбільша кількість фотомитців на метр квадратний» — так жартують самі фотографи. Фотографічне життя міста вирує й захоплює.
Один із найвідоміших фотомитців Рівного — Олександр Харват, фотохудожник високого професійного рівня й величезного досвіду, який живе у постійному мистецькому пошуку й постійно розвивається у різних жанрах та напрямах. Крім того, фотохудожник має безцінний талант гуртувати людей довкола ідеї.

 

У Рівному Олександр Миколайович мешкає з 1998-го. Фотографувати почав ще з 8 років фотоапаратом «Смена», подарованим мамою. Згодом захоплення фотографією стало справою життя.

«У фарватері істин» — один із найвпізнаваніших брендів фотомитця. Нині під цим брендом діють фотостудія, видавництво, школа фотографії, фотогалерея, фотоклуб «Простір фото», Музей фотографії та історії Рівного. Впродовж двадцяти років проводяться міжнародні конкурси художньої та репортерської фотографії, до яких долучилися фотомайстри з 87 країн. А самого Олександра Харвата знають не тільки як митця, а й як відмінного організатора з високим інтелектом і чудовим фотографічним баченням.

Музей фотографії та історії Рівного Олександр Миколайович заснував і відкрив самотужки — озброївшись натхненням та командою спільнодумців. Початок створення сягає 2014 року — тоді в орендованому приміщенні вмістилася велика колекція унікальних старих фотокамер, аксесуарів до них, фотографій, книжок. У 2021-му відбулося офіційне відкриття закладу, яке учасники дійства пам’ятають досі.

Сьогодні музей став територією проведення різних культурно-мистецьких проектів — «Лише Любов здатна на Перемогу, лише Любов», «РетроФотоПосиденьки» та інші. Нині заклад — місце проведення екскурсій, презентацій, творчих зустрічей, навчальних занять з фотомистецтва, творча лабораторія та платформа, яка стала незмінною складовою українського культурного фронту від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну. В музеї знаходили прихисток і натхнення митці від Києва до Херсона, від Харкова до Маріуполя.

Нещодавно відбулася презентація книжки видавництва «У фарватері істин» Олександра Харвата «Карикатурою проти війни» авторства художника Віктора Голуба. Ця книжка стала 70-ю у творчому доробку видавця. Власне, видавничою справою Олександр Харват займається з 2006 року. Серед видань, які побачили світ, — книжки про мистецтво, фотографію, культуру, краєзнавство. Багато з книжок — візитівки нашого міста, яке постійно змінюється, але його історія лишається закарбованою у світлинах на сторінках книжок.

Серед найвідоміших видань — книжки «Рівне. На межі тисячоліть», «150 святинь Великої Волині», «Шляхами Великої Волині», «Пересопниця. Батьківщина української Першокниги», «Моя маленька Батьківщина», «У фокусі орбіта 2616Lesya. Фотомандрівка від Звягеля до Сурамі», «Рівне в мистецтві художників 18—21 ст.», «Рівне, яке було...», «Кращі світлини фотографів України», фотокаталоги, листівки та інші.

З 2006-го в Рівному завдяки Олександру Харвату організовані найбільші в Україні щорічні міжнародні фотовиставкові проекти «Фотовернісаж на Покрову», Кубок Рівного з фотомистецтва «Я люблю своє місто, я люблю свій край», «Life Press Photo» — в рамках кожного з конкурсів видавались альбоми з кращими світлинами. До Рівного за ініціативи Олександра Миколайовича на презентації, виставки та пленери мальовничими та історичними місцями нашого краю приїжджають фотографи не лише з України, а й з багатьох країн.

А скільки сучасних фотографів завдячують своєму старту Олександру Харвату! З 2009 року курси «Школи фотографії» пройшли сотні студентів, які стали професійними самостійними фотографами й успішно працюють, впізнавані та мають власний стиль. Крім того, Олександр Миколайович викладає мистецтво фотографії у рівненських ВНЗ на факультетах журналістики.

Разом з друзями та партнерами фотомитець реалізував різноманітні соціальні проекти: «Різдвяне диво», «Подаруй можливість жити», «У матусі під серцем», «Шукаю родину», «Жінки. Мрії», «А говорили, янголів нема», «Війномир’я» та інші. А попереду — море ідей та задумів, які неодмінно здійсняться, як і все, за що береться фотомитець.
«Рівне має усі шанси стати справжньою фотографічною столицею», — переконаний Олександр Харват.

На знімку: Олександр Харват — український фотограф, член правління Національної Спілки фотохудожників України, заслужений художник Міжнародної Федерації фотомистецтва (EFIAP), Майстер FIAP, член Національної Спілки журналістів України, член Національної Спілки краєзнавців України, ліквідатор аварії на ЧАЕС, Посол Миру, Гордість міста Рівне.