Ще коли я писала нещодавнє інтерв'ю з паном Богданом, він зазначив, що нині в театрі багато робиться, аби повертати величним українським іменам справжнє місце в історії. До таких належить і український письменник, публіцист Іван Багряний. Тож "Тигролови" на головній сцені Національної оперети України він охарактеризував як певний посил, заклик повернення додому, до основ самоідентифікації.

Якщо ж згадати роман Івана Багряного, то в основу автор поклав автобіографічні події, коли його було заслано до ГУЛАГу. Утікши із етапного спецпотяга, що перевозив смертників ГУЛАГу до Сибіру, автор "Тигроловів" майже два роки жив із тайгою одним життям, глибоко пізнавав і полюбив цей далекий і суворий край та його мешканців, не тільки людей, а й тварин. А його герой Григорій Многогрішний, правнук гетьмана Дем'яна Многогрішного, увібрав у себе чимало багрянівських рис характеру.

До речі, написав Іван Багряний свій твір за 14 днів, перебуваючи на окупованій німцями Західній Україні. І тоді твір називався "Звіролови", проте оригінал залишився у підрадянській Україні, а автор опиняється в Німеччині. Тож текст довелося відновлювати по пам'яті, тоді й з'явилася нова назва. Адже тигр - один з наймогутніших звірів. Такий і головний герой - сміливий і волелюбний українець, який готовий здолати дракона та вибороти право свого народу на майбутнє. Це дуже символічно зчитується саме зараз, коли Україна на полі бою завойовує своє право на свободу і самоідентичність.

Хоч, як зазначив композитор Кирило Бескоровайний, роботу над мюзиклом вони з Антоном Гуманюком почали ще у травні 2018-го, захопившись книжкою Івана Багряного "Тигролови" й бродвейськими мюзиклами. Пізніше до них доєднався Богдан Решетілов. "П'ять років тому ми й уявити не могли, що прем'єра відбуватиметься під час повномасштабного вторгнення росії в Україну. Але саме в цей час історія, яку описав Іван Багряний, відчувається найбільш близько. "Тигролови" - це про наше сьогодення".

Утім, як наголошує режисер-постановник Сергій Павлюк, попри все "це не драматична вистава, а мюзикл. У цьому і полягали певні складнощі та виклики. Але головне, що у сценарії є любов, свобода та жага до життя".

Саме це нині так потрібно кожному українцю, аби вистояти, аби зберегти свою країну і творити нове життя. І пам'ятаймо - сміливі завжди мають щастя!