Про це нацрегулятор інформує на власній сторінці у Фейсбуці.

Документом ініційовано питання впровадження Порядку захисту вразливих споживачів електричної енергії та надано пропозиції щодо відповідного рішення уряду.

«Його створення відповідає міжнародним зобов’язанням України, зокрема Директивам ЄС у сферах енергетики та комунальних послуг щодо соціального захисту певних верств населення, та передбачено статтею 61 Закону України «Про ринок електричної енергії», — йдеться у повідомленні.

Проектом відповідної постанови Кабінету Міністрів України пропонується врегулювати питання захисту вразливих споживачів електричної енергії шляхом:

- визначення категорій вразливих споживачів за певними ознаками;

- запровадження механізмів обліку, моніторингу та контролю за належністю споживачів до категорії вразливих;

- вжиття спеціальних заходів захисту від відключення електричної енергії у вразливих споживачів з метою задоволення потреб таких споживачів в електричній енергії протягом певних періодів.

Також проектом враховуються норми чинного законодавства, що передбачають надання адресної допомоги вразливим споживачам, які належать до категорії енергетично бідних.

Тим часом уряд уже розпочав підготовку до зими. Кабмін на своєму останньому засіданні затвердив план підготовки до осінньо-зимового періоду 2023—2024 рр. А також ухвалив рішення про створення штабу з підготовки об’єктів житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу до наступної зими. Про це інформує Урядовий портал.

«Уже готуємося до наступної зими. Тривають інтенсивні ремонти мереж та енергетичних об’єктів. Не просто ремонтуємо, а модернізуємо. Наша мета — убезпечитися від російських атак.

Для цього акумулюємо допомогу партнерів, робимо запаси ремонтного обладнання, децентралізуємо систему за допомогою об’єктів малої генерації. Щодня стаємо сильнішими», — наголосив Прем’єр-міністр.

Як змінилася середня пенсія по Україні та в регіонах після індексації? Статистику на основі даних Пенсійного фонду України підготував opendatabot.ua.

Так, за перший квартал 2023 року кількість пенсіонерів у країні зросла на 9 249 осіб, а середня пенсія за рахунок індексації, проведеної у березні, становила 5 238 грн, або 143 долари за курсом НБУ. Частка пенсіонерів, які отримують виплати більші за 10 тисяч грн, зросла з 7% до 10% і дорівнює 1,06 млн осіб, що становить приблизно 33% від загального числа пенсіонерів.

Найменша середня пенсія у Тернопільській області — 3 997 грн. Це на 24% менше, ніж середні виплати по Україні. Найбільша у Києві — 7 129 грн, що на 36% вище за середній показник по Україні.

Водночас частка пенсіонерів, які отримують менше 3 000 грн, скоротилася з 39% до 30%. Загалом такі виплати від держави отримують 3,25 млн осіб.
Окрім Києва вищі за середні виплати у пенсіонерів ще у 8 областях: Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Запорізький, Київський, Луганській, Рівненській та Харківській.

Фото: Віталій НОСАЧ.