Організатори заходу Тетяна Волинець, Руслана Сікаленко, Тетяна Чичкалюк та народний депутат України Олександр Пасічний  (зліва направо).

Захід став результатом першого етапу масштабного регіонального проекту. Його ініціювали та провели громадська організація «Центр навчання і освіти дорослих «Південь», Музей суднобудування і флоту за підтримки управління туризму та курортів Миколаївської ОВА та Асоціації лідерів туризму Миколаївської області. Завідувачка музею Тетяна Мітковська презентувала історичні факти та відомості про гідрографічні споруди — маяки півдня України — із фондів музею та особистих наукових досліджень.

«Маяки, як дороговкази Миколаївської та Херсонської областей, представлені в картинах та світлинах. Виставка символічна, бо дороговкази в нас світлі і вони вказують на краще майбутнє, в яке всі ми віримо», — зазначила Тетяна Мітковська.

На підставі наукових та краєзнавчих досліджень учасники заходу дізналися, що Миколаївщину за їх кількістю можна назвати столицею маяків України. Більшість із них старовинні і з ними пов’язані цікаві історичні факти. Так, наприклад, у селі Лимани Миколаївського району, яке значно потерпало від ворожих дій, є маяк, який у народі називали «руський». Насправді, як дослідила віце-президентка «Національної туристичної асоціації» Тетяна Чичкалюк, його справжнє ім’я «святотроїцький». Тепер історична правда відновлена і назва «Маяк святотроїцький» внесена до карти, яку презентували під час заходу.

Тетяна Чичкалюк стала ініціаторкою появи світлин маяків на марках. Під час конференції-презентації відбулося спецпогашення поштових марок та художніх конвертів «Миколаїв — столиця маяків України». Випуск складається із шести основних марок, тираж кожної — 14 штук, поштових блоків із дев’яти марок тиражем десять штук та конвертів трьох різновидів тиражем 104 штуки. Спецпогашення відбулося штемпелем «Миколаївщина — вітрила України», розробленим спеціально для Миколаєва, на ньому зображено праворуч і ліворуч якорі, а по центру — корабель.

У рамках виставки-презентації «Вогні Півдня. Люди-маяки» відвідувачі змогли побачити художні роботи із зображенням маяків Олесі Сайковської, Наталі Степанюк, Олександри Удовицької, Світлани Бойкової-Калюжної, Олени Коркішко, Василя Нікітіна та інших художників. Відбулась і фотовиставка Олега Марчука, журналіста і професійного фотографа, та креативних робіт авторів проекту «Міні-місто» Олександра Єрмолаєва та Артура Самкова.

На заході презентовано сувенірну лінійку з маяками, відбулися майстер-класи від майстринь Культурно-мистецької асоціації «Арт-спокуса» (оздоблення пряників-маяків, малювання маяків на керамічних магнітиках, малювання брелоків із маяками).

Начальниця управління туризму та курортів Миколаївської ОВА Тетяна Волинець вважає, що така увага до маяків півдня додасть туристичної привабливості регіону. Адже після війни і Миколаївщина, і Херсонщина прийматимуть туристів.

«Другий етап проекту «Вогні Півдня. Люди-маяки» — науково-практична конференція. Результатом буде книжка «Маяки України» спільно із Держгідрографією України.

На осінь плануємо форум. І це третій етап проекту. Будемо раді бачити колег із Маріуполя, Бердянська, Генічеська, Скадовська, Одеської області. На форумі розглянемо міжнародний досвід маячного туризму, а також цікаві інфраструктурні рішення маяків як туристичних об’єктів. Також запланували рекламний тур із презентацією маршрутів з маяками і пленер», — розповіла Тетяна Волинець.

Виступив на заході кандидат біологічних наук, директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий. «Маяків в Антарктиді немає, проте їх чимало на Чорноморському узбережжі. Нехай вони світять у напрямку нашої Перемоги», — зазначив він.

Миколаївська область.

На знімку: маяк майстрині Лесі Сайковської виконаний у техніці таврійського розпису.

Фото автора.