У недавньому інтерв’ю, що записала з паном Богданом, він зазначив, що нині в театрі багато робиться, аби повертати величним українським іменам справжнє місце в історії. До таких належить і письменник, публіцист Іван Багряний. Тож «Тигролови» на головній сцені Національної оперети України він охарактеризував як певний посил, заклик повернення додому, до основ самоідентифікації.

У своєму романі Багряний в основу поклав автобіографічні події, коли його було заслано до ГУЛАГу. Втікши з етапного спецпотяга, що перевозив смертників ГУЛАГу до Сибіру, автор «Тигроловів» майже два роки жив із тайгою одним життям, глибоко пізнавав і полюбив цей далекий і суворий край та його мешканців, не тільки людей, а й тварин. А його герой Григорій Многогрішний, правнук гетьмана Дем’яна Многогрішного, ввібрав у себе чимало багрянівських рис характеру.

До речі, написав Іван Багряний свій твір за 14 днів, перебуваючи в окупованій німцями Західній Україні, й називався він «Звіролови». Проте оригінал залишився у підрадянській Україні, а автор опинився у Німеччині. Тож текст довелося відновлювати по пам’яті, тоді й з’явилася нова назва. Адже тигр — один з наймогутніших звірів. Такий і головний герой — сміливий і волелюбний українець, який готовий здолати дракона та вибороти право свого народу на майбутнє. Це дуже символічно зчитується саме зараз, коли Україна на полі бою завойовує своє право на свободу і самоідентичність.

Хоч як зазначив композитор Кирило Бескоровайний, роботу над мюзиклом вони з Антоном Гуманюком почали ще в травні 2018-го, захопившись книжкою Івана Багряного «Тигролови» й бродвейськими мюзиклами. Пізніше до них долучився Богдан Решетілов. «П’ять років тому ми й уявити не могли, що прем’єра відбуватиметься під час повномасштабного вторгнення росії в Україну. Але саме в цей час історія, яку описав Іван Багряний, відчувається найбільш близько. «Тигролови» — це про наше сьогодення».

Утім, як наголошує режисер-постановник Сергій Павлюк, попри все «це — не драматична вистава, а мюзикл. У цьому й полягали певні складнощі та виклики. Але головне, що в сценарії є любов, свобода та жага до життя».

Саме це нині потрібно кожному українцю.