Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), офіційно внесла пропозиції щодо визначення з 1 червня 2023 року єдиного тарифу на електроенергію для побутових споживачів на рівні 2,88 грн/кВт-год (із ПДВ) у межах першого етапу корекції цін.

Як наголошується в листі, запровадження таких змін дасть змогу поліпшити фінансові показники НАЕК «Енергоатом» і ПрАТ «Укргідроенерго» (основні виконавці покладання спеціальних обов’язків (ПСО) на ринку електроенергії, коштом яких покривається різниця в ринковій ціні е/е. Нині вона становить майже 6 грн/кВт-год, і тарифах для населення — ЕР) і наблизити механізм ПСО до збалансованого стану.
Водночас також зазначено, що єдиним дієвим способом стабілізації механізму ПСО залишається поступове приведення цін до ринкового рівня.

НКРЕКП наголосила, що стосовно зазначених пропозицій проведено консультації із секретаріатом Енергетичного співтовариства.

Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко з цього приводу висловив своє здивування.

«Як зазначає джерело Енергореформи в уряді, Кабмін розглядатиме цю пропозицію, і найімовірніше, підтримає її на своєму засіданні найближчим часом... Якщо ви думаєте, що хоч хтось показав розрахунки та обґрунтування — ніхто й не збирався!..»

На переконання політика, підвищення тарифів лобіюють і приватні, і державні енергокомпанії!

«Приватні та державні компанії — в одній упряжці, бо це єдина енергосистема. І на підвищенні тарифів насамперед наполягають державні підприємства, бо їм не вистачає грошей, які сьогодні потрапляють на ринок. Щоб покривати чинний тариф для споживачів, на дотації витрачають 140 млрд грн на рік. Така ціна цього ПСО для «Енергоатому». Нинішній тариф на сьогодні збитковий, він не покриває навіть собівартості», — наголошує перший заступник голови профільного комітету.
Отож, як сильно можуть зрости ціни?
«Це компетенція уряду, тож нехай вирішують... Цікавить єдине — покажіть обґрунтування. Риторика міністерства та НКРЕКП мене не влаштовує, я там багато з чим не погоджуюсь. Насамперед, коли починають рахувати і прив’язуватись до якихось ринкових тарифів. Ми сьогодні про них не говоримо взагалі. Населення повинно коштом тарифів передусім покривати собівартість електроенергії «Енергоатому», — підсумував Олексій Кучеренко.

Виробники тепла з біомаси відіграють вагому роль у підготовці громад до зими.

Про це йшлося під час онлайн-наради з виробниками теплової енергії з альтернативних видів палива, де обговорили найактуальніші питання, з якими вони стикаються і які потребують вирішення.

Адже, на думку голови Держенергоефективності Ганни Замазєєвої, не можна знецінювати роль підприємств, які завдяки альтернативним видам палива здатні забезпечити споживачів та об’єкти критичної інфраструктури теплом навіть під час енерготерору росії.

«...Хочемо прибрати всі перешкоди для учасників цього сектору, щоб вони могли під час наступного опалювального сезону стабільно працювати і забезпечувати теплом споживачів».
Одна із законодавчих пропозицій, яку ініціювало агентство, — внести зміни до ст. 20 Закону «Про теплопостачання» для врегулювання питань виробництва теплової енергії з альтернативних видів палива.

Нині Держенергоефективності очікує на пропозиції від компаній-виробників для усунення перешкод у цій галузі.

«Усі підготовлені варіанти вирішення наявних проблемних питань, — запевнила посадовиця, — розглядатимемо на розширеній нараді, яку плануємо ініціювати зі свого боку за участю профільних міністерств, комітетів Верховної Ради та учасників ринку».