У цьому запевнив громадян міністр енергетики України Герман Галущенко в ефірі Національного телемарафону «Єдині новини».

За словами посадовця, підвищення тарифів на електроенергію для побутових споживачів до 2,64 грн/кВт-год, мовляв, було вимушеним кроком, але це рішення дасть змогу забезпечити українців електричною енергією упродовж опалювального сезону.

«Ми робили все, щоб оминути підвищення тарифів. Але довелось ухвалити це вимушене рішення для того, щоб забезпечити електроенергією наших споживачів і пройти наступну зиму. Завдяки цьому рішенню бачимо, що є можливість провести ремонтну кампанію, стабілізувати енергосистему і відповідним чином підготуватися до наступного сезону», — зазначив міністр енергетики.

Міністр повідомив, що поки що не йдеться про наступні (???) етапи підвищення тарифів. «Ми запропонували термін дії цього рішення до кінця року. Подивимося як триватиме опалювальний сезон, але у нас є відчуття, що цього рішення буде достатньо для того, щоб забезпечити проходження ОЗП і не рухати ціни надалі», — сказав він.

Герман Галущенко також наголосив, що незважаючи на чутки, немає жодних підстав для віялових відключень споживачів.

Зауважимо, що слова міністра про кінець року і проходження опалювального сезону, на нашу скромну думку, позбавлені будь-якого причинно-наслідкового зв’язку. Кінець року — це розпал опалювального сезону. Тож куди дивитиметься міністр енергетики, щоб «не рухати ціни...», відомо лише йому. Ну і, напевно, чиновникам з НКРЕКП.

Програма «Доступні кредити 5-7-9%» буде модернізована для реалізації запиту на фінансування бізнесу, що працює на деокупованих територіях, та переробних підприємств.

Про це домовились на нараді під головуванням Першого віцепрем’єр-міністра України — міністра економіки України Юлії Свириденко з представниками державних банків та керівників регіонів, території яких були деокуповані після повномасштабного вторгнення рф.

Серед низки питань щодо зміни програми доступних кредитів обговорювали необхідність диференціювати деокуповані території за рівнем ризику, можливість надавати кредити підприємствам, які мають заборгованість по раніше отриманих кредитах, а також можливість скасування застави як умови кредитування, зважаючи на те, що основні фонди та майно багатьох компаній унаслідок дій агресора було знищено, викрадено чи пошкоджено. Також представники регіонів звернули увагу на складність для бізнесу виконати умову кредитування за програмою щодо надання звітності про діяльність підприємств за 2022 рік, коли на територіях велись активні бойові дії, фінансову документацію було знищено окупантами. Окремо обговорювалися можливості запуску програм муніципальних гарантій.

Представники банківських установ та керівництво регіонів, частина територій яких були деокуповані, наголосили, що попит на програму доступного кредитування у бізнесу є, і він готовий нею скористатись задля відновлення своєї діяльності за умови зміни програми під його потреби.

Насамкінець. Звітує Державна казначейська служба. За оперативними даними відомства, за травень 2023 року до загального фонду державного бюджету надійшло 184 млрд грн.

За січень-травень 2023 року до загального фонду державного бюджету надійшло 735,7 млрд грн.

При цьому виконання місячного розпису доходів Державною податковою службою становило 109,1% (+ 8,4 млрд грн).

ншим важливим джерелом доходів державного бюджету у травні цього року, за даними Мінфіну, стали кошти, отримані Україною у вигляді міжнародної допомоги (грантів): її обсяг за підсумками місяця становив 45,7 млрд грн. Кошти надійшли від Сполучених Штатів Америки.

Інфографіка Мінфіну.