У засіданні штабу взяв участь Михайло Карпенко (праворуч).

Житло для внутрішньо переміщених осіб та їхнє працевлаштування, медичне, соціальне обслуговування, адресна допомога, залучення до культурного та соціального життя, рівний доступ дітей до здобуття освіти не тільки в школах, а й у профтехучилищах та вишах — ці та інші питання повинна вирішувати відповідна комплексна обласна програма, яка запроваджується на Дніпропетровщині.

Попри те, що цей регіон є прифронтовим, від перших днів повномасштабного вторгнення росії в Україну він прийняв майже чотириста тисяч переселенців.

Робота над розробкою документа розпочалася на початку травня. Після того, як усі пропозиції буде визначено, програму винесуть на розгляд сесії Дніпропетровської обласної ради.

Цій проблемі було присвячено перше засідання Регіонального координаційного штабу з питань внутрішньо переміщених осіб. Участь у ньому взяв представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини на Дніпропетровщині Михайло Карпенко.

«Особисто провів декілька зустрічей із переселенцями. Ситуація в декількох місцях їхнього компактного проживання на одній вулиці може кардинально різнитися. Ці люди дуже багато пережили. Тож робота кожного з нас має бути скерована на їхню адаптацію і поліпшення умов проживання в нашому регіоні», — заявив він.

Під час засідання штабу напрями роботи обговорювали керівники обласної військової адміністрації та її профільних департаментів, очільники районів та правоохоронці.

«Ми на першому місці за кількістю внутрішньо переміщених осіб. Це не гості, а наші мешканці. Маємо забезпечити їх комфортними умовами проживання. Для цього створюємо комплексну обласну програму з підтримки внутрішньо переміщених осіб. Вона повинна стати базою, відштовхуючись від якої виконаємо запити переселенців. Абсолютно у всіх сферах», — сказала заступник начальника ОВА Ірина Грицай.

Загалом комплексна Програма підтримки внутрішньо переміщених осіб налічуватиме 24 напрями.

«Нині люди проживають у закладах освіти, культури, терцентрах, гуртожитках. Ми розуміємо, що це — тимчасовий прихисток, тому слід працювати над розв’язанням житлового питання. Не менш важливі напрями — інтеграція внутрішньо переміщених осіб, робота, освіта, надання медичних послуг. Люди мають почуватися захищеними у всіх сферах», — зазначив заступник голови Дніпропетровської обласної ради Андрій Соколов.

Дніпропетровська область.

На знімку: триває обговорення документа.

Фото Дніпропетровських ОВА та облради.