Раніше не раз оголошувалось про наміри побудувати в регіоні сміттєпереробний завод, громадськості презентували інвестиційні проекти, але «віз і нині там»: наразі на Сумщині діє 19 великих сміттєполігонів. Лише вісім із них побудовано та відкрито згідно з узгодженими проектами, решта — «саморобні». А ще є десятки, якщо не сотні, стихійних сміттєзвалищ, які важко навіть полічити.

В обласній військовій адміністрації відбулась чергова тематична нарада, на яку за-просили керівників районів та профільних фахівців. Приводом для зібрання стала велика пожежа на сміттєполігоні біля Ромен. Вогонь палав досить довго, і його вдалось загасити з великими труднощами та завдяки високопрофесійним діям пожежників. Голова Сумської ОВА Володимир Артюх наголосив: це велике щастя, що ніхто не загинув.

За словами директора Департаменту захисту довкілля та енергетики ОВА Ірини Кашпор, Роменський полігон із захоронення ТПВ рішенням головного державного інспектора було закрито ще у 2013 році. Попри це сміттярі масово продовжували звозити сюди відходи, і у 2021 році полігон закрили вже рішенням суду. Але й після цього Роменська громада не знайшла нової ділянки для будівництва полігона, тому відходи й досі возять на «не раз закрите» звалище. За порушення законодавства на посадовців Роменської міськради та комунальників накладають штрафи, вони їх сплачують, але... непридатний для використання та вже давно небезпечний полігон продовжує працювати. Голова Роменської РВА Денис Ващенко поінформував, що місто продовжує вивозити сюди відходи й нині, бо не залишати ж їх у Ромнах. Екологи роблять своє: опломбовують в’їзд на сміттєзвалище, але пломби зривають, і все залишається, як було.

Вимогам природоохоронного законодавства на сьогоднішній день на Сумщині відповідає лише один полігон із захоронення ТПВ — Охтирський. Проектний термін експлуатації цього об’єкта — до 2033 року. Проектна потужність полігона в Шостці вичерпана минулого року, приблизно така само ситуація у Конотопі. І туди, й туди продовжують звозити сміття, бо іншого виходу місцева влада не знайшла.

Якщо найближчим часом ситуація щодо поводження з відходами на Сумщині не владнається, голова ОВА Володимир Артюх обіцяє вжити «якнайсуворіших заходів» — зокрема, задіяти правоохоронців. Але до таких методів впливу вдавалися й раніше, і вони відчутного результату не дали. Найвірогідніше, жителям області доведеться чекати на чисте і безпечне довкілля до 2030 року. Згідно із затвердженою регіональною програмою, до цієї дати на Сумщині впровадять кластерний підхід до управління відходами. Область буде поділено на три частини, в кожній працюватиме великий полігон із захоронення ТПВ. Замість десятків, а то й сотень звалищ залишиться лише 
три — решту ліквідують, а земельні ділянки рекультивують.

Про будівництво на Сумщині замість полігонів сучасного сміттєпереробного заводу останнім часом перестали навіть говорити.

Сумська область.