Фактично це ті рефлексії на досвід, який усі ми нині переживаємо, але відображені в художній формі. Називається виставка «Ти як?», а презентували її Український музей сучасного мистецтва, платформа культури пам’яті Минуле/Майбутнє/Мистецтво та Національний центр «Український дім».

Загалом це — живопис, графіка, скульптура, фотографія. Є також інсталяції та перформанси. Піднімаючись поверхами, ми ніби проживаємо день за днем певний період, а загалом це відтворення часу, який змінив нас назавжди. Тут і про добро, і про зло, про здобутки та втрати, про відвагу і відчай, а ще про нормальність і водночас ненормальність нашого нинішнього життя.

Хтось із митців творив свої роботи в окупації, хтось в евакуації, ностальгуючи за рідним домом, хтось — після повернення і споглядання тих жахіть, що натворив тут окупант. Та хай би які були роботи, як на мене, всі вони вселяють певне відчуття єдності, сили духу і неймовірної хоробрості українців.

На відкритті виставки побувала перша леді. Олена Зеленська наголосила, що наша культура й мистецтво — то наша підтримка, адже під час війни українці почали частіше відвідувати музеї й театри. «Ти як?» — питає нас і країну мистецтво. І дає відповіді не лише про сьогодення, а й про майбутнє, яке відбудовуємо разом», — зазначила перша леді.

Тим часом міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко також зазначив, що «на запитання «Ти як?» під час війни просто відповісти «все ок» уже не виходить. Це набуває зовсім іншого змісту. І я розумію, що роль мистецтва, культури в цій історії надзвичайно велика», — каже міністр.

Проект триватиме до 25 червня і передбачає, крім виставки, лекції, кураторські екскурсії, перформанси, заняття з арт-терапії та інші події. Запланована і дискусійна програма «Мистецтво та війна». Це цикл розмов про досвід українського суспільства з 24 лютого 2022 року, формування пам’яті про російсько-українську війну і ті зміни, які відбулися в кожному з нас та в Україні в цілому.

До речі, при вході в Український дім працюватиме зона вимірювання тривожності. На приладі одного зі стартапів робитимуть заміри до відвідування виставки і після, аби простежити, яке враження справило на вас споглядання мистецтва. Якщо ж говорити про себе, то це — позитивні емоції і віра в майбутнє.

На виставці побувала Марина КРИВДА

Фото автора.