Письмовий стіл, за яким працював Михайло Коцюбинський, та комод виготовлені наприкінці XIX — на початку ХХ століття. Вони потребували оновлення.

Роботу виконав відомий майстер з Києва Олександр Закусило. Він завідувач науково-дослідного відділу реставрації музейних меблів Національного науково-дослідного реставраційного центру України. Працював разом із художником-реставратором Дмитром Бубликом.

Як пояснили у музеї, відновлювали меморіальні предмети поетапно. Щоб не перевозити їх до Києва, майстри приїздили до Вінниці. Своє вміння реставратори демонстрували у кімнаті, де за столом писав Коцюбинський.

Відновлені предмети стануть новою експозицією, яку готують з використанням сучасних технологій. У будівлі триває ремонт. Кошти виділила міська влада.

Нагадаємо, Коцюбинський народився у Вінниці, проживав у будинку, де нині музей-садиба його імені. Тут він став народним учителем. Друзі називали його Великим Сонцепоклонником, бо понад усе любив сонце, квіти і дітей.

Неспроста у день його народження, 17 вересня, традиційно організовують свято квітів.

«Я весь серед своїх героїв — живу їх життям, поділяю їх горе і радощі, говорю їх мовою...» — ці слова наш видатний земляк написав за столом, якому реставратори подарували друге життя.

Вінниця.

Фото з фейсбук-сторінки музею-садиби Михайла Коцюбинського у Вінниці.