Свого часу тут розробили проєкт для людей з інвалідністю, та ще до повномасштабного вторгнення подали його до грантової програми «Культура без бар’єрів. Безбар’єрне суспільство» від Українського культурного фонду.

Музей буде оснащений внутрішнім портативним пандусом, мнемосхемою, екскурсійними матеріалами шрифтом Брайля. Унікальною для України буде книжка про історію міста цим шрифтом під назвою «Доторкнись до історії Дніпра».

«Триває процес підготовки. Суть — зробити наш Музей історії Дніпра, який ми відкрили у 2021 році, більш доступним для людей з інвалідністю, англомовної аудиторії та всіх охочих», — зазначив провідний науковий співробітник музею Вадим Прокопов.

Також у планах створити гід в аудіо- і текстовому форматі, який реагуватиме безпосередньо на вітрини: завдяки bluetooth-маячкам, які дадуть змогу автоматично змінювати аудіотреки та тексти гіда залежно від розташування відвідувача в експозиції музею, вітрина почне «розмовляти» з ним. Причому гід розрахований для різних категорій людей. Можна буде обрати мову — англійську чи українську. Також ця інформація буде у текстовому форматі та так званою легкою мовою для людей з інвалідністю.

«Усе це інтегруємо у музейний додаток MyMID. Це інноваційна технологія не тільки для України, а й для світу, бо існує лише кілька музеїв у світі, які використовували такі маячки в експозиціях. Були такі експерименти в Австралії, Америці, Польщі. Дуже сподіваюсь, що вже у вересні ми представимо результати проєкту для наших відвідувачів», — підкреслив заступник директора з наукової роботи музею Святослав Чирук.

Дніпропетровська область.