Як заявив заступник генерального секретаря ООН із гуманітарних питань Мартін Гріффітс, рф не надала ООН доступу до окупованих районів Херсонської області для надання допомоги постраждалим. За словами посадовця, зараз приблизно 700 тисяч осіб на затоплених і постраждалих територіях не мають чистої питної води. Тим часом на контрольованій Україною частині області ООН допомогла 30 тисячам жителям.

Нагадаємо: за найскромнішими підрахунками, через підрив Каховської ГЕС, окупанти завдали збитків довкіллю на 55 млрд гривень. І тут уже йдеться не лише про Україну, а й про країни всього Чорноморського басейну.

Водночас протягом травня на українському ринку праці продовжилися позитивні тенденції, зазначається в огляді інтернет-платформи Work. ua.

За підрахунками аналітиків, минулого місяця компанії розмістили 90 023 вакансії: зростання становило понад 9%. Ринок праці наздоганяє за показником більш-менш стабільні травень 2021 року і навіть січень 2022-го.

Лідирувати за кількістю розміщених вакансій продовжують області: Київська — 28 410, Львівська — 8781, Дніпропетровська — 8511, Одеська — 6455, Харківська — з 3131 пропозицією роботи.

Між тим конкуренція серед шукачів роботи продовжує знижуватися, тобто виходить, що далі, то більше співгромадян знаходять роботу. За даними ресурсу Work.ua, у травні конкуренція вийшла на рівень, що спостерігався у довоєнному лютому 2022-го. Натомість роботодавцям знайти потрібних працівників стає дедалі важче, адже кількість заявок зменшується.

Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, оперуючи опублікованим Нацбанком травневим індексом ділових очікувань, запевняє: «Чергове опитування Нацбанку знову фіксує позитивні очікування бізнесу. Передусім у торгівлі, будівництві та промисловості».

Так, найоптимістичніші оцінки щодо результатів і перспектив своєї діяльності зберігаються у підприємств сфери роздрібної торгівлі (52,7), хоча порівняно з квітнем вони погіршились. У травні вперше за останні півтора року позитивні очікування зафіксувала галузь будівництва (51,3). Промисловість також залишається у позитивній зоні (50,4). Очікування у підприємств у сфері послуг трохи покращились, але сумарно все ще залишались нижче нейтрального рівня (48,9).

Спільний позитив: підприємства усіх сфер очікують на збільшення обсягів продукції. Спільний негатив: бізнес поки що не планує збільшувати чисельність найманих працівників.

За умов продовження війни, констатує голова комітету, імпульс для економічного зростання, відновлення виробництва і зайнятості може бути в розвитку ВПК, збільшенні обсягів державного замовлення, впровадженні державних програм підтримки (від Є-відновлення до 5-7-9), розширенні проектів швидкого відновлення, страхуванні військових ризиків і залученні на ці цілі додаткової міжнародної допомоги.

«Головним залишається наше невиконане протягом 30 років домашнє завдання — доведення до кінця судової реформи, реформи правоохоронних органів і жорсткої боротьби з корупцією на всіх рівнях. Це фундаментальна умова збільшення інвестицій як під час війни, так і після її завершення», — наголошує Данило Гетманцев.