Двоє з них, на жаль, посмертно. Таке рішення ухвалили місцеві депутати на черговому пленарному засіданні.

І командир, і побратим

Віктор Ярославович Оцерклевич народився в Болграді Одеської області. Закінчив Криворізький національний університет та Національну академію сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

Брав участь в АТО на сході України, захищаючи суверенітет і незалежність держави. Уклавши контракт про проходження військової служби в лавах Збройних Сил, прагнув, щоб в Україні настали мир і спокій, а люди були захищені й будували щасливі плани на майбутнє. Під час російського вторгнення в минулому році був капітаном, заступником командира механізованого батальйону.

«Віктора Оцерклевича поважали й любили побратими, дослухалися до його думки. Він був щирим і справжнім, умів підтримати й підбадьорити в будь-яких надскладних ситуаціях. До нього завжди можна було звернутися за порадою. Був досвідченим командиром — не лише керував боями, а й сам брав у них активну участь. Відзначився як професійний військовий, талановитий керівник», — зазначають у міськраді.

6 квітня 2022 року під час виконання бойового завдання на Луганщині, захищаючи Батьківщину, Віктор Оцерклевич загинув. За проявлені стійкість і мужність йому посмертно присвоєно звання «Герой України» з удостоєнням ордена «Золота Зірка». В Кривому Розі вулицю Курчатова перейменовано на честь Віктора Оцерклевича.


Янгол-охоронець

Почесним громадянином міста стала Інна Миколаївна Дерусова. Вона народилася в Кривому Розі, закінчила місцеве медичне училище і Тернопільський національний педуніверситет імені В. Гнатюка. Працювала медичною сестрою у дитячому садку. З початком АТО Інна Дерусова прийшла бойовим медиком до лав Збройних Сил України.

«Сержант медичної служби Інна Дерусова успішно виконувала завдання командування. А коли почалася російська військова агресія, брала участь у боях за українські міста. Прослужила в лавах ЗСУ сім років. Військові, яких вона рятувала, вважали її янголом-охоронцем та називали мамою. Інна встигла врятувати понад десять військовослужбовців, ризикуючи власним життям», — розповіли в міськраді.
Загинула Інна Дерусова 26 лютого 2022 року в Сумській області від артилерійського обстрілу російськими військами, надаючи допомогу пораненим бійцям. 13 травня похована на Алеї Слави на Центральному кладовищі в Кривому Розі.

«Інна Дерусова стала першою жінкою, яка по-смертно отримала звання Героя України. В жовтні минулого року на честь Інни Миколаївни у Кривому Розі перейменовано вулицю генерала Кузнєцова», — додають у громаді.

Дніпропетровська область.

Фото з відкритих джерел.

Продовження наступної середи, в номері за 21 червня 2023 року.