Як повідомив речник Генштабу ЗСУ Андрій Ковальов, Сили оборони продовжують і оборонні, і наступальні дії попри авіаційну та артилерійську перевагу ворога. Наші воїни мають частковий успіх. Там, де вони тримають оборону, жодної позиції не втрачено.

Після підриву Каховської ГЕС російські війська відступили з позицій, які опинилися під водою. Але зараз зайняли колишні місця і посилили обстріли Херсонщини. «Зокрема, в ніч на п’ятницю їх було майже 40 в нашій зоні відповідальності. Для нічного періоду це досить висока інтенсивність», — зазначила під час телемарафону речниця ОК «Південь» Наталія Гуменюк.

Своєю чергою аналітик Defense Express Сергій Згурець зробив висновок, що зараз ЗСУ проводять дії на декількох напрямках, «виманюючи» резерви противника. Так, угруповання «Схід», яке утримує ділянку Запорізької області, підконтрольну противнику, починає перекидати резерви з третьої лінії на другу та першу. За словами експерта, це ознака того, що рф намагається стримати просування наших зондувальних підрозділів або відбити позиції, зайняті українськими військами.

Контрнаступ на Запорізькому напрямку ускладнюють російські засоби радіоелектронної боротьби, вважають аналітики Інституту вивчення війни.

На підсумковому брифінгу «Рамштайну-13», який відбувся у четвер у Бельгії, голова Об’єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі нагадав, що кілька сотень тисяч рашистів окопалися по всьому фронту. Але попри це ЗСУ розпочали атаки й стабільно просуваються.

«Це дуже складна боротьба. Це дуже жорстока боротьба, яка, ймовірно, займе багато часу та матиме високу ціну», — сказав він.

Водночас Міллі назвав переваги українських сил — «мораль, бойовий дух, майстерність, наполегливість та стійкість». А в окупантів, мовляв, «бойовий дух невисокий, багато хто з них не розуміє, навіщо вони там». Одночасно він наголосив: давати точні прогнози наразі дуже зарано.

Щодо втрат ЗСУ під час активних наступальних дій, яких об’єктивно неможливо уникнути, то, за словами міністра оборони США Ллойда Остіна, росія спеціально нагнітає це в інформаційному просторі.

Одночасно рф не припиняє тероризувати українські міста з повітря. 15 червня ворог кілька разів піднімав МіГи, перевіряючи готовність нашої ППО. А у ніч на 16 червня росіяни атакували південні регіони України «шахедами». Речниця ОК «Південь» Наталія Гуменюк повідомила, що такі дії ворога були для підтримання нервозності та напруження наших військових: «А насправді взято певну паузу, що означає, що далі буде, й готуватися до атак вони не припиняють».

Вже сьогодні, 16 червня, вдень терористи здійснили масовану ракетну атаку на столицю й область. У Києві працювала ППО, лунали вибухи... За даними Повітряних сил, знищено 2 розвідувальні дрони, 6 аеробалістичних ракет «Кинджал» та 6 крилатих ракет «Калібр».

Керівник МЗС Дмитро Кулеба в Твіттері підсумував: той удар по столиці є найбільшим за декілька тижнів, так ворог вкотре наголошує, що не хоче миру.

Коли верстався номер, начальник КМВА Сергій Попко попередив: існує велика ймовірність повторних ракетних атак найближчим часом.

Фото "Главком".