18 червня російських окупантів вибили із села сили 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади і 2-ї ОСБ.

Загалом у результаті контрнаступу на Бердянському та Мелітопольському напрямках за два тижні підрозділи ОСУВ «Таврія» деокупували ще сім населених пунктів — Новодарівку, Левадне, Сторожеве, Макарівку, Благодатне, Лобкове, Нескучне. Про це поінформувала заступниця міністра оборони Ганна Маляр. За її словами, наші підрозділи на Таврійському напрямку просунулися на 7 км. Звільнена на півдні площа становить 113 кв. км.

На Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках зосереджені основні зусилля ворожих військ. Попри втрати, росіяни намагаються наступати, але не мають успіху, повідомляє Генштаб ЗСУ станом на 19.06.

Експерти американського Інституту вивчення війни припускають, що українська армія тимчасово може припинити контрнаступальні операції на чотирьох напрямках фронту, щоб переглянути свою тактику майбутніх операцій.

В ISW вказують, що українське командування ще не направило більшу частину наявних сил у контрнаступ і ще не розгорнуло своїх основних боєздатних підрозділів.

«Оперативні паузи — це звичайне явище у великих наступах, ця пауза не означає завершення українського контрнаступу», — вважають аналітики.

Своєю чергою директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець прокоментував у телеефірі звіт Інституту вивчення війни про можливе зупинення контрнаступу ЗСУ та публікації The Wall Street Journal, що українське командування переглядає тактику, тому, мовляв, зупинило наступ: «Ці публікації не зовсім відповідають реальності.

Зараз українська сторона на протяжності 150 км Запорізького фронту проводить дії на п’яти напрямках. Впродовж тижня ротними групами здійснені дії, які виявили особливості російської оборони. Крім того, почалися активні дії на багатьох ділянках на цих напрямках. Дії на широкому фронті не дають змогу противнику визначити напрямок основного удару ЗСУ, але примушують його підтягувати резерви з другої та навіть третьої лінії оборони. Ці резерви потрапляють під вогонь нашої артилерії. Така наша тактика на широкому фронті зберігатиметься певний час. А коли ми говоримо про удосконалення тактики, то зараз, на мою думку, ми робимо висновки з того, як забезпечити прорив фортифікаційних споруд противника, тому що зараз діємо у зоні до основних оборонних споруд російських військ».

Сергій Згурець додав, що проходження ворожих мінних полів потребує особливої тактики. Він пояснив, що наразі завдання Сил оборони — знищувати артилерію та гелікоптери противника, які загрожують наступальним діям. Ці процеси відбуваються по всій ділянці фронту з різною інтенсивністю і можуть бути взагалі достатньо повільними. Так, вибиття противника з Херсонського напрямку тривало майже два місяці...

«Через деякий час побачимо зміни в українських підходах. Вкрай важливо, аби ставка робилася на знищення противника засобами враження технологічними рішеннями, а не за рахунок штурмових дій цілих бригад... Коли дії ведуть окремі роти чи батальйони, примушуючи противника перекидати резерви, аби тримати його у напруженні та невизначеності», — конкретизував аналітик.