Про таке інформує прес-служба Рахункової палати.

За даними відомства, доходи загального фонду держбюджету перевищили плановий показник на I квартал 2023 року на 141 мільярд гривень, або 57 відсотків. Перевиконання плану доходів вдалось досягти насамперед за рахунок грантів від Світового банку на бюджетну підтримку, які не планувалися. Ідеться про 134 мільярди гривень, що становило 25 відсотків усіх доходів державного бюджету.

Від розміщення облігацій внутрішньої державної позики у I кварталі отримали 138 мільярдів гривень. 

Від зовнішніх кредиторів до загального фонду державного бюджету надійшло 266 мільярдів гривень, зокрема: 177 мільярдів гривень — макрофінансова допомога ЄС; 64 мільярди гривень — кредит уряду Канади; 24 мільярди гривень — позики Світового банку.

Тим часом уряд України розширив програму, в рамках якої підприємцям виплачують компенсацію за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Відтепер гроші отримуватиме й новостворений бізнес.

Компенсацію за працевлаштування ВПО отримуватиме підприємство, яке виникло після 24 лютого 2022 року. Щоб зареєструватися в програмі, власник повинен надати податкову звітність за останній звітний період на дату подання заяви на отримання компенсації, а не за 2021 рік, як було раніше.

Компенсацію отримуватимуть роботодавці за працевлаштування тих ВПО, які отримали статус після запровадження воєнного стану в Україні.

Контроль за дотриманням умов дії програми посилять — відтепер центри зайнятості за-проваджують моніторинг збереження зайнятості працівників.

За кожного працевлаштованого переселенця підприємцям виплачують компенсацію на рівні мінімальної зарплати. Сьогодні це становить 6700 гривень. Цю суму виплачуватимуть упродовж двох місяців.

Кабінет Міністрів скасував необхідність погодження місцевими органами влади режиму роботи підприємств у сфері послуг та вноситься низка інших змін до Правил побутового обслуговування населення.

Відповідну постанову було затверджено на засіданні Кабінету Міністрів України минулого тижня.

Зазначається, що урядова постанова скасовує окремі регуляторні норми, які було затверджено ще в 1994 році, а також змінює деякі права підприємців і вимоги до умов ведення бізнесу відповідно до потреб сьогодення.

Згідно з новими правилами передбачається низка змін. Виключається норма щодо обов’язкової сертифікації послуг, адже державна система сертифікації припинила існування ще в 2018 році. Встановлюються права та обов’язки виконавців та споживачів при наданні побутових послуг. Надається право виконавцям само-стійно встановлювати режим роботи об’єктів надання послуг, окрім об’єктів, що належать до комунальної власності відповідних територіальних громад, режим роботи яких встановлюється виконавчими органами сільських, селищних, міських рад. Надається можливість споживачам розраховуватись у безготівковій формі за надані по-слуги. Встановлюється вимога обслуговувати споживачів державною мовою при наданні послуг, або на прохання споживача іншою мовою, прийнятною для сторін. Визначаються деякі інші особливості надання окремих видів побутових по-
слуг.

«Уряд продовжує проводити послідовну політику дерегуляції українського бізнес-середовища. Ми скасовуємо документи, які втратили актуальність, гальмують розвиток підприємництва та заважають інвестувати в українську економіку. Наше завдання створити таке бізнес-середовище, в якому підприємці не будуть витрачати свою енергію та час на непотрібну дозвільну документацію, а займатимуться виключно розвитком своїх підприємств», — наголосила перший віцепрем’єр-міністр України — міністр економіки України Юлія Свириденко.

Фото з відкритих джерел.