ЗАКІНЧЕННЯ. 
ПОЧАТОК У № 118 (8135) за 14 ЧЕРВНЯ 2023 РОКУ.

Вивів із оточення 16 бійців

Олег Грудзевич (на знімку) закінчив Національну академію сухопутних військ за спеціальністю «управління діями танкових підрозділів».

Під час російського вторгнення в Україну командував одним із криворізьких танкових батальйонів. 24 лютого підрозділ під його керівництвом вступив у бій у Донецькій області. Тоді під час боїв було знищено чимало ворожої техніки та живої сили. Повернувшись до Маріуполя, танкісти разом із морськими піхотинцями вели бої за місто.

«Через нестачу боєприпасів, їжі та питної води було ухвалено рішення про прорив з оточеного міста. Після вдалого прориву група під керівництвом Олега Грудзевича пересувалася, поки не скінчилося пальне. Далі рухалися пішки. Під час пересування військові виявили та знищили диверсійно-розвідувальну групу противника в районі одного із сіл Донецької області, продовжили рух і без втрат прибули до розташування Збройних Сил України. Загалом з оточення вийшло 16 воїнів», — зазначають у громаді.

За вихід з оточеного Маріуполя і збереження особового складу Олегу Грудзевичу присвоєно звання «Герой України» із врученням ордена «Золота Зірка». Також нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІ та ІІІ ступенів, медаллю «За військову службу Україні». Нині Олег Петрович — слухач Національного університету оборони України імені Івана Черняховського.

Викликав вогонь на себе

Сергій Старченко народився в селі Довжин Золочівського району Харківської області. Закінчив командний факультет Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

З початку повномасштабного вторгнення Сергій Старченко проходив службу в криворізькій танковій бригаді. У березні минулого року на Донеччині зведений підрозділ під його керівництвом вступив в оборонний бій, що тривав понад вісім з половиною годин.

«Під час бою підполковник Сергій Старченко професійно й точно коригував роботу артилерії, передаючи координати для враження озброєння, техніки та живої сили противника. Після того, як частину сил зведеного підрозділу відрізав противник, який упритул наближався до пункту управління боєм, підполковник ухвалив рішення викликати вогонь артилерії на себе. Такий крок був свідомим. Підрозділ зумів перегрупуватися й дати гідну відсіч окупантам.

«Вчинок командира характеризує його не тільки як професіонала своєї справи, а і як дуже сміливу людину. Не шкодуючи власного життя, підполковник Сергій Старченко зберіг життя людей і техніку підрозділу, а противнику не вдалося здійснити прорив і зайняти один із населених пунктів Донецької області. Ще з одного населеного пункту під командуванням Сергія противника було вибито. Згодом Сергій Старченко організував плановий відхід зведених підрозділів бригади в раніше визначені райони оборони, зберігши життя особового складу, техніку й озброєння», — зазначають у громаді.

Торік Сергію Старченку присвоєно звання «Герой України» із врученням ордена «Золота Зірка». Сьогодні механізований батальйон під його керівництвом тримає оборону на Донеччині. Сергій Олександрович є слухачем Національної академії Національної гвардії України. Одружений, має сина.

Фото з відкритих джерел.