Сили оборони продовжують наступальні операції на Мелітопольському, Бердянському та Лиманському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження артилерією по виявлених цілях противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби, повідомляють у Генштабі ЗСУ.

«Ворог застосовує резерви, намагається відновити втрачені позиції, при цьому зазнає великих втрат», — зазначив речник Генштабу Андрій Ковальов.

рф навмисно завищує кількість знищеної української техніки. Але реальні цифри свідчать про те, що в наступі ми втрачаємо менше техніки, ніж ворог втрачає в обороні. Про це у телеефірі розповів народний депутат України, секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, полковник СБУ Роман Костенко. Він зазначив: жоден контрнаступ не може відбуватися без втрат, і командування має робити усе, щоб ці втрати були меншими.

«росіяни намагаються своєму суспільству показати, що в них усе йде за планом. Але він у них був інший — захопити Київ за три дні, а зараз вони розповідають, як героїчно відбиваються від нашого контрнаступу. У загарбника ці плани корегуються, починаючи від наступу до утримання глухої оборони на Запорізькому напрямку», — сказав Роман Костенко.

На думку аналітиків Інституту вивчення війни (ISW), теперішній уповільнений контрнаступ Сил оборони може мати на меті виснаження сил ворога і підготовку подальших наступальних дій.

В огляді ISW зазначається, що українські війська 21 червня провели контрнаступальні операції щонайменше на трьох ділянках фронту. «Українські сили можуть проводити кілька наступальних операцій на всьому театрі бойових дій, щоб поступово відволікати російські сили і створювати умови для майбутніх основних зусиль», — вважають аналітики.

Зранку 22 червня прилетіло в обидва Чонгарські мости (новий і резервний). Знадобилось лише дві ракети, аби продірявити логістику окупантів на північному напрямку. Мости через Чонгарську протоку не єдині, які сполучають поки що окупований півострів з материковою частиною України, навіть не згадуючи суходільне сполучення на Перекопі. Але навіть тимчасове виведення їх з експлуатації має велике значення. Через ці мости проходить основна траса E105, що веде на Мелітополь. Об’їзд Чонгарських мостів можливий через Армянськ, але тилова дорога Чаплинка — Новоолексіївка має малу пропускну спроможність та півтори сотні зайвих кілометрів.