Сили оборони України продовжують наступальні операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках.

Станом на ранок 23 червня українські воїни зупинили наступ росіян на Куп’янському та Лиманському напрямках, а також продовжують наступати на Мелітопольському та Бердянському напрямках, де мають частковий успіх.

Про це повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр у Телеграмі.

Упродовж минулої доби противник завдав ракетного та авіаційного удару по території України, застосувавши 3 аеробалістичні ракети Х-47 «Кинджал», 

3 крилаті ракети Х-22 та 4 дрони-камікадзе «Shahed-136/131».

Найближчі 2—3 місяці на фронті триватимуть активні бойові дії як наступального, так і оборонного характеру. Про це в інтерв’ю РБК-Україна заявив заступник начальника ГУР МОУ Вадим Скібіцький.

«Наша стратегічна мета — це звільнення всіх наших територій. росіяни намагатимуться все-таки виконати ті завдання, щоб сказати, чи закінчили вони свою «спеціальну військову операцію», чи не закінчили. Проте ми будемо орієнтуватися на середину літа — чи вдасться противнику виконати свої плани з модернізації, з перегрупування, з формування нових з’єднань, частин, як у них відбудеться реформування», — сказав він.

За його словами, після цього можна буде прогнозувати можливий характер дій росії вже на осінньо-зимову кампанію. Але вже зараз є ймовірність, що рф цієї осені продовжить масовані ракетно-дронові атаки на українську енергетичну інфраструктуру. Скібіцький зазначив, що Україна мусить нарощувати протиповітряну оборону, адже її територія дуже велика і наявних засобів ППО поки що недостатньо для прикриття всіх областей.

Натомість, як повідомив представник ГУР, росія наростила виробництво ракет «Калібр» та Х-101 у 3—4 рази, а також удосконалила застосування ракетного озброєння і безпілотних літальних апаратів. Велику кількість ракет зі свого арсеналу противник використав з жовтня по січень.

«Окупанти накопичили свої резерви, відновили виробництво по більшості позицій, змінили або навіть удосконалили тактику застосування і ракетного озброєння, і безпілотних літальних апаратів. Результат таких заходів ми побачили в травні. Особливо якщо брати показники по безпілотних літальних апаратах. Їх було використано найбільше, починаючи з жовтня минулого року», — пояснив Вадим Скібіцький.