Але більш як 30 років не брав олівця до рук. У розпал COVID-19, опинившись в ізоляції на 167 днів, він почав щодня створювати «епідемічні» карикатури та викладати їх у соціальних мережах. 

Коли російські війська 24 лютого 2022 року повномасштабно вдерлися до України, художник без вагань знову взявся за малювання, і з’явився «боєкомплект» дотепних карикатур про нікчемного диктатора путіна та його божевільне оточення. Роботи були оформлені у невеличку книжку, мистецький альбом «Миру Україні» («Paix en Ukraine»), який Ерік видав накладом 300 примірників. Усі кошти з розпродажу художник спрямував на допомогу українцям-біженцям у Франції. Загалом Ерік створив уже майже 100 карикатур про війну в Україні та путіна. Усі малюнки художник супроводжує підписами французькою та українською мовами, в яких педантично розтлумачує зміст своїх карикатур. Наприклад: малюнок із путіним у вигляді піскового годинника, де замість піску пересипаються людські черепи, автор супроводжує текстом — «путіне, скоро час зупинить тебе». Карикатурист-годинникар ніби ставить остаточний діагноз зламаному механізму російського фашизму і категорично не бажає його лагодити.

Ерік Паратча має давні «привілейовані», за його словами, зв’язки з нашою країною. У 2002 році він вперше приїхав в Україну, до Коростеня, а також до Житомира, Львова та Києва, щоб зробити фотографії для французької асоціації допомоги дітям, які постраждали від Чорнобильської катастрофи. «Відтоді протягом 15 років ми кожного літа на два місяці приймали в наші домівки дітей, котрі постраждали від аварії на ЧАЕС. Потім я кілька разів повертався до України й налагодив дуже міцні зв’язки з українцями. Чотири роки тому я познайомився з фотографами з Черкаської області, з якими досі маю дуже дружні контакти», — розповідає чоловік. — Моя дружина була президентом асоціації, яка опікувалася чорнобильським дітьми у нашій області, і, коли 24 лютого почалася війна в Україні, ми запитали себе: «Як ми можемо допомогти українцям?». Місто, де ми працюємо, прийняло 44 біженців, але не в змозі їх було розселити, тож разом із дружиною та членами асоціації ми вирішили їм допомогти, розмістивши у себе.

Я намагаюся вести боротьбу зі злом своїми маленькими незграбними карикатурами», — каже Ерік Паратча.

Маленькі незграбні карикатури майстра-годинникаря з французького міста Роанн, підписані лаконічним псевдонімом Zip, виявилися великою й потужною мистецькою зброєю світлої та небайдужої людини.

Ерік Паратча. Дружній шарж Олексія Кустовського.