Поруч сидять три директорки бібліотеки (зліва направо): нинішня — Наталія Граніч та її попередниці Галина Кухарська і Людмила Стасюк.

Уже до початку німецько-радянської війни фонди бібліотеки нараховували понад 50 тисяч книжок, а її послугами користувалися дві тисячі читачів. Свідків тих подій уже немає, а ось про роботу книгозбірні починаючи з 1960-х років на зустрічі бібліотекарів із читачами було кому розповісти, а чи не найбільше її колишнім директорам Галині Кухарській та Людмилі Стасюк.

Керівник бібліотеки Наталія Граніч разом з колегами подбала, щоб гості відчували свято від самого порогу. У вестибюлі організували тематичні книжкові виставки, фотозони, стенд для побажань працівникам бібліотеки. Свої роботи, сувенірні моделі кораблів у середині пляшок, демонстрував народний умілець Володимир Ящук.

Місце проведення дискусійних панелей теж вибрали вдало. Відмовилися від традиційного актового залу в підвальному приміщенні, перемістивши всі головні дійства у фойє другого поверху. Денне світло із скляних ліхтарів даху будівлі, картини на стінах і безліч простору довкіл створювали піднесений настрій. Так само, як і виступ інструментального ансамблю «Імпреза» Волинської обласної філармонії, а згодом — майстерна гра юної сопілкарки Ольги Бахматової з Палацу учнівської молоді.

З нагоди святкової дати в закладі провели низку панельних дискусій. Участь в одній із них «Тримаймо культурний фронт. Спільно — до Перемоги» взяв заступник голови обласної ради Григорій Пустовіт.

«Де програє культура — туди приходять танки, зброя і окупанти. Тепер ми усвідомили, наскільки важливі українська культура, рідна мова. І бібліотеки — це наші провідники на теренах їх розвитку. Бібліотека імені Олени

Пчілки — лідер цього процесу. Вона постійно розвивається, шукає ефективні методи спілкування з читачами, виховання їх на патріотичних позиціях. І це надихає», — зазначив Григорій Пустовіт.

Про плани розвитку бібліотеки на наступні роки розповіла її директор Наталія Граніч. «Наш заклад має стати доступним для маломобільних верств населення, комфортним для навчання і відпочинку читачів. Саме тому плануємо зробити ремонт приміщень, цифровізувати бібліотечні процеси, розширити перелік послуг, розвивати взаємодію з українськими та закордонними партнерами».

Найактивнішим читачам та ветеранам бібліотечної справи вручили постійні читацькі квитки, які дозволять їм пожиттєво користуватися фондами бібліотеки. Присутні також взяли участь у відкритті українсько-німецької мобільної виставки «Волинь і Північний Рейн-Вестфалія: мости з минулого в сучасне».

Аж до вечора тривало спілкування бібліотекарів з читачами. День відкритих дверей у головній книгозбірні області минув спокійно, за що усі його учасники дякували нашим захисникам. До речі, в найважчі перші місяці російсько-української війни працівники бібліотеки плели маскувальні сітки, в її приміщеннях проводилися заняття з тактичної медицини та інші заходи, щоб підготувати людей до життя в умовах воєнного стану. Передавали досвід такої роботи іншим бібліотечним установам області. І цей іспит на патріотизм колектив склав на відмінно.

Слово було і залишається зброєю, казали учасники Дня відкритих дверей. А бібліотекарі, як досвідченні зброєносці слова, допомагають нам у цьому. Разом ми переможемо!

Луцьк.

Фото автора.